Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθησυχάζει ο Γιούνκερ για Ισπανία και Πορτογαλία - Προβληματισμός για Βέλγιο

Καθησυχάζει ο Γιούνκερ για Ισπανία και Πορτογαλία - Προβληματισμός για Βέλγιο
(upd) Για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επαίνεσε τις δράσεις που έχουν λάβει οι δύο «επικίνδυνες» χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ώστε να μειώσουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες τους και να μη γίνουν στόχος των αγορών.
Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα L'Echo, ο Γιούνκερ έσπευσε να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, δηλώνοντας ότι επεδίωξαν να προλάβουν, σε επίπεδο δημoσιονομικών, τους κινδύνους που μπορεί να τους αφορούσαν.
Σχετικά με το αν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, ο Γιούνκερ είναι κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός», υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που ενέκρινε το Κοινοβούλιο στην Πορτογαλία.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα είναι επαρκές για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην ευρωζώνη, αποκλείοντας τα περί διπλασιασμού των πόρων του Ταμείου, στα 880 δισ. ευρώ.
Ο Γιούνκερ τάχθηκε τέλος υπέρ ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης των κρίσεων, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν εκπνεύσει η ισχύς του το 2013.
Ωστόσο φάνηκε διστακτικός όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Χωρίς να αποκλείει την ανάμειξή του, υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ, «το οποίο έχει εμπειρία στην επίλυση των κρίσεων», δεν κινήθηκε ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση.

Και το Βέλγιο στον κλοιό του χρέους;

Το δημόσιο χρέος του Βελγίου ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ της χώρας. Δεν είναι τυχαίο που ο Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Didier Reynders απεύθυνε έκκληση για επιτάχυνση των συζητήσεων και των διαδικασιών για οριστικοποίηση των μηχανισμών επίλυσης συναφών κρίσεων.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι στην επόμενη δημοπρασία κρατικών ομολόγων, το βελγικό δημόσιο θα δανειστεί με επιτόκιο υψηλότερο του 3,7%, αριθμός που αποτελεί υψηλό ρεκόρ και πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας ως τώρα! Μεγάλο ρόλο στην διαρκή ενίσχυση της αβέβαιότητας αποτελεί η διείσδυση των βελγικών τραπεζών στο προβληματικό ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα που αγγίζει τα 22 δις ευρώ!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης