Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εχουν ξεκινήσει οι «διαρροές» καταθέσεων από την Ιρλανδία

Εχουν ξεκινήσει οι «διαρροές» καταθέσεων από την Ιρλανδία
Πανικό έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην Ιρλανδία σε περίπου 2,3 εκατ. Βρετανών αποταμιευτών που διαθέτουν δισεκατομμύρια λίρες, σε καταθέσεις και ομόλογα στις ιρλανδικές τράπεζες.
Η προοπτική αδυναμίας πληρωμών από τις ιρλανδικές τράπεζες και το ντόμινο που μπορεί να προκληθεί σε άλλες τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, είναι ένα από τους σοβαρότερους πονοκεφάλους των δρώντων επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Η άτυπη μεταφορά καταθέσεων σε πιο ασφαλείς τράπεζες της Ευρωπης έχει σχεδόν ξεκινήσει. Μπορεί το ιρλανδικό δημόσιο να καταβάλει προσπάθειες εθνικοποίησης των δύο βασικότερων τραπεζών της χώρας, των Bank of Ireland και Allied Irish Banks, αλλά το ενδεχόμενο ούτε αυτό το σχέδιο να ευοδοθεί πλανιέται στη σκέψη των επενδυτών, οι οποίοι προσπαθούν να απεμπλακούν από οποιαδήποτε σχέση με την Ιρλανδία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βρέθηκε στο 159%, σε σχέση με το 151% που ήταν ο δείκτης στα τέλη του Ιουνίου.
Με τους φόβους ότι η κρίση μπορεί να εξαπλωθεί στην Πορτογαλία, ακόμη και η Ισπανία, οι αποταμιευτές και σε άλλες ξένες τράπεζες έχουν αρχίσει να εξετάζουν τη μεταφορά των χρημάτων τους σε ασφαλέστερες τράπεζες. Tο πακέτο διάσωσης έχει κάνει ελάχιστα για να εξασφαλίσει τις αγορές σε όλη την Ευρώπη. H οικονομική κατάσταση του Δουβλίνου είναι ακόμη εύθραυστη. Σήμερα υπάρχουν ανησυχίες ενός πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος με την Πορτογαλία και την Ισπανία να είναι φαινομενικά κοντά στην ανάγκη για ένα bailout.
Σύμφωνα με τα στοιχεί ατης Ιρλανδίας, πάνω από 2 εκατ. Βρετανοί διαθέτουν λογαρισμούς στις τράπεζες τις χώρας, με αποταμιεύσεις που ξεπερνούν τα 10 δις.στερλίνες. Το πρόβλημα ξεκινά στο ότι ενώ οι καταθέσεις είναι εγγυημένες έως και 50.000 στερλίνες ανά φυσικό πρόσωπο, ωστόσο ανησυχίες υπάρχουν στο κατά πόσο το ιρλανδικό δημόσιο μπορεί πράγματι να εγγυηθεί αυτές τις καταθέσεις.
Από τη μεριά τους οι αναλυτές εμφανίζονται φειδωλοί στις συμβουλές τους. Από τη μία μεριά θεωρούν επισφαλείς τις καταθέσεις σε ορισμένες τράπεζες της Ευρώπης, αλλά από την άλλη μεριά μία μαζική ανάληψη, ή μεταφορά των καταθέσεων θα προκαλέσει σημαντικές, και πολλές φορές μοιραίες, αναταράξεις. Ο Patrick Connolly της AWD Chase De Vere μάλιστα προτείνει διασπορά των καταθέσεων, ώστε να υπάρχει ένα πλέγμα ασφάλειας.
Η Rebecca Taylor της Dunham αναφέρει ότι θα ήταν «έκπληξη» εάν η ιρλανδική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να καλύψουν κάθε μελλοντική πληρωμή. «Για να είναι ασφαλή τα χρήματα των αποταμιευτών θα πρέπει να μεταφερθούν σε τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου παρόλο που η μαζική απόσυρση κεφαλαίων θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα», προσθέτει.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης