Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνούν σε κοινό μόνιμο μηχανισμό δράσης οι Ευρωπαίοι - Εισαγωγή ειδικών όρων στα ομόλογα

Συμφωνούν σε κοινό μόνιμο μηχανισμό δράσης οι Ευρωπαίοι - Εισαγωγή ειδικών όρων στα ομόλογα
(upd4) Σε συμφωνία φαίνεται να έχουν έλθει Γερμανία και Γαλλία για έναν μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων στην ευρωζώνη, ενώ τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι πιθανό να παρουσιαστούν σήμερα το βράδυ.
"Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πιέσει τις τελευταίες ώρες ώστε το Ecofin να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό. Μία συμφωνία έχει επιτευχθεί" ανέφερουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να προσαρτηθούν "συνεκτικοί ειδικοί όροι" στα ομόλογα που κατά βάση θα έχουν να κάνουν με τους όρους αποπληρωμής τους μετά την ωρίμανσή τους σε ειδικές περιπτώσεις οικονομικών κρίσεων. Οι όροι αυτοί θα συνεξετάζονται ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πλήρους αποπληρωμής. Απ'ό,τι φαίνεται, δεν θα υπάρξει ακριβές ποσοστό haircut στην αποπληρωμή των ομολόγων αλλά αυτό θα συνεκτιμάται ανάλογα με την περίπτωση. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να παρουσιαστούν προετοιμασμένοι οι κάτοχοι ομολόγων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Μην περιμένουμε από τους ομολογιούχους να δεχτούν τη γαλλογερμανική πρόταση έτσι απλά", επισημαίνουν κύκλοι της γερμανικής Καγκελαρίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ειδικοί όροι haircut ομολόγων που προωθούν Γαλλία και Γερμανία θα περάσουν διαδικασία διαβούλευσης και μέσω ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα λειτουργήσει κατά κάποιο τρόπο ως εγγυητής της ορθότητας της πρότασης.
Είναι ξεκάθαρο ότι Σαρκοζί και Μέρκελ επιθυμούν την ανάληψη ενός ποσοστού του συνολικού οικονομικού βάρους από τους ομολογιούχους.
Ο Γάλλος Πρόεδρος συγκατανεύει σήμερα στην πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου που είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Τετάρτη.

Θεματοφύλακας του ευρώ η ευρωζώνη - Εκκλήσεις για γοργές κινήσεις από Rehn και Reynders


Έντονα εκφράζεται πλέον από όλες τις μεριές το αίτημα της αντίδρασης της ευρωζώνης για να προστατεύσει το νόμισμα της.  «Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε όταν υπάρχουν αναταράξεις», δήλωσε ο Υπουργός Οικομικών του Βελγίου, Didier Reynders.
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος, Olli Rehn εξέφρασε την πεποίθηση του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την Ιρλανδία τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μια «συστημική απάντηση στην κρίση» και όχι μόνο απέναντι στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, θα πρέπει να εξεταστούν οι ευρύτερες προεκτάσεις της σημερινής κρίσης. Ο Olli Rehn δήλωσε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή κατάσταση και θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη και την απασχόληση.
Η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το πακέτο στήριξης για την Ιρλανδία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Υπογράμμισε πάντως πως ένα από τα θέματα που εκκρεμεί και θα πρέπει να επιλυθεί είναι το επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης