Τελευταία Νέα
Διεθνή

B. Cowen: “Επιτυχία η διατήρηση της χαμηλής φορολόγησης στις επιχειρήσεις”

B. Cowen: “Επιτυχία η διατήρηση της χαμηλής φορολόγησης στις επιχειρήσεις”
Η συμφωνία του πακέτου στήριξης 85 δις ευρώ για την Ιρλανδία με αποπληρωμή στα εννέα χρόνια αποτελεί γεγονός για τη χώρα.
Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας, ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Brian Cowen εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας και σημείωσε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η διατήρηση της χαμηλής φορολόγησης στις επιχειρήσεις στα επίπεδα του 12,5% από πλευράς Ιρλανδίας παρά τις γερμανικές πιέσεις, κάτι που διατηρεί ελκυστική ακόμη την επιχειρηματικότητα στη χώρα του και είναι δυνατόν να ωθήσει την Ιρλανδία και πάλι γρήγορα στην ανάπτυξη και την επιστροφή στις αγορές.
Τόνισε επίσης ότι τα 50 δις ευρώ από το μηχανισμό στήριξης που δοθούν στο κράτος, θα κατευθυνθούν στις ανάγκες των τομέων της υγείας και της παιδείας, για να γίνουν οι πληρωμές στις υπηρεσίες των δημόσιων αγαθών καθώς και για να δοθούν οι συντάξεις στους συνταξιούχους της χώρας.

Προς καταψήφιση του προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου η αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει επιπλέον 10 δις ευρώ, πέραν των 35 δις ευρώ που προέρχονται από το πακέτο στήριξης, για να ενισχύσει κεφαλαιακά ακόμη περισσότερο τις τράπεζες.
Τα χρήματα αυτά θα προέρχονται από το Εθνικό Ταμείο Συνταξιοδότησης, όπως δηλαδή επιχείρησε να βρει κεφάλαια και η ουγγρική κυβέρνηση μόλις αποχώρησε από το ΔΝΤ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν εντόνως μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αναμένεται να καταψηφίσουν στο σύνολό τους τον προϋπολογισμού στη συνεδρίαση του ιρλανδικού κοινοβουλίου στις 7 Δεκεμβρίου.
Από τα 85 δις ευρώ της στήριξης, τα 17,5 δις θα προέλθουν από το Εθνικό Ταμείο Συνταξιοδότησης της Ιρλανδίας, ποσό που έχει ήδη παρακρατηθεί μέσω της Αρχής Διαχείρισης Εθνικού Πλούτου. Η εξωτερική στήριξη ανέρχεται στα 67,5 δις ευρώ. Στα 22,5 δις ευρώ ανέρχεται η οικονομική συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα υπόλοιπα 45 δις ευρώ προέρχονται από τις χώρες της ευρωζώνης και διμερή δάνεια από Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία και Δανία. Συγκεκριμένα, η γειτονική Μεγάλη Βρετανία θα δανείσει συνολικά 8 δις ευρώ στην Ιρλανδία.


Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης