Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν το μάρκο στην Γερμανία

Πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν το μάρκο στην Γερμανία
Το παλιό ισχυρό μάρκο έχουν αρχίσει να αναπολούν οι Γερμανοί, με τον Τύπο να έχει αρχίσει εκτενείς αναφορές για την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Οι γερμανικοί Financial Times και το περιοδικό Spiegel βλέπουν αδιέξοδο στο πρόβλημα χρέους. Θεωρούν ότι οι μηχανισμοί δεν προσφέρουν τίποτα, προτείνοντας πλέον εμφανώς αυτό που εμμέσως έλεγαν τους τελευταίους μήνες: Επιστροφή στο μάρκο!
Η ένταξη της Ισπανίας στο μηχανισμό θα σήμαινε το τέλος το ευρώ υποστηρίζουν οι Financial Times στη γερμανική τους έκδοση. Εάν συμβεί αυτό τότε κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τη Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα. Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μία σταδιακή επιστροφή των πληρωμών σε εθνικό νόμισμα, η οποία θα ξεκινούσε από το δημόσιο και σιγά σιγά θα επεκτεινόταν και στον ιδιωτικό τομέα.
Στην εφημερίδα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στην Ελλάδα. Μέρος του προβλήματος ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας θα είχε λυθεί μέσω της υποτίμησης του “εθνικού” της νομίσματος. Αυτή θα οδηγούσε σε  πτώση των τιμών και αύξηση των εξαγωγών, χωρίς τις κοινωνικές εντάσεις, οι οποίες θα προκαλούνταν από τις περικοπές μισθών και συντάξεων.
Ωστόσο αυτό νόμισμα έχει δύο πλευρές. Αν μετατρέπονταν τα δάνεια από ευρώ σε δραχμές, το χρέος της Ελλάδας θα αυξανόταν. Για τους πιστωτές θα σήμαινε απώλειες, ενώ θα πλήττοντας επιχειρήσεις με υποχρεώσεις σε ξένουν πιστωτές. Τα επιτόκια για νέα δάνεια θα αυξάνονταν σημαντικά, και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα υποχωρούσε σημαντικά.
Σ' αυτές τις απώλειες δε θα έμεναν έξω και οι Γερμανοί πιστωτές. Μια κατάρρευση του ευρώ ή επαναφορά στο μάρκο θα δημιουργούσε σημαντικές ανισορροπίες στις αγορές, γιατί όλες οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες έχουν ομόλογα άλλων χωρών σε ευρώ. Αυτό θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τις τράπεζες, καθώς λόγω της ανατίμησης του μάρκου, η υποτίμηση των άλλων νομισμάτων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, οδηγώντας τις να  διαγράψουν ένα μέρος των χρεών. Οι γερμανικές εξαγωγές θα πλήττονταν σημαντικά, καθώς η ανατίμηση του γερμανικού νομίσματος θα ήταν μη ελεγχόμενη, λόγω της προτίμησης των επενδυτών σε αυτό.

"Σταθμός" για την ΕΕ η Σύνοδος Κορυφής

Η επόμενη πράξη του τι μέλλει γενέσθαι στην Ευρώπη είναι στις 16 Δεκεμβρίου στην Ετήσια Σύνοδο Κορυφής, όταν η πλήρης στρατηγική της Γερμανίας (και, σε μικρότερο βαθμό, της Γαλλίας), πιθανότατα θα αποκαλυφθεί.
Η Ανγκελα Μέρκελ έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Ευρώπης το 2010, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Κύρια σκέψη σχεδόν όλης της Ευρώπης είναι αν με την πολιτική προσπαθεί να στραγγαλίσει τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης, επιδεικνύοντας μια σκληρή προσέγγιση για τις χώρες που αδυνατούν να συμμορφωθούν με τις βασικές πολιτικές της Ευρωζώνης.
Πολλοί πιστεύουν ότι η Γερμανία είχε όλα τα εργαλεία να αποσοβήσει τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της Ευρώπης από την αρχή του μάλιστα και με πολύ μικρό κόστος μάλιστα. Ωστόσο δεν έγινε. Η Μέρκελ και η ομάδα της αποφάσισε να οδηγήσει τις αδύναμες χώρες κοντά στην πτώχευση, προκειμένου να επιτευχθεί πιο εύκολα η αποδοχή των νέων κανόνων του παιχνιδιού, οι οποίοι σε πρώτη φάση είναι η δημιουργία του μηχανισμού ΕΕ/ΔΝΤ.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Γερμανία δε θα ήθελε να διαλυθεί η ευρωζώνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η δομή έχει βοηθήσει πολύ αυτές τις χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Κάτω Χώρες) που τηρούν τους κανόνες προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητας τους. Είναι, τουλάχιστον για τη Γερμανία, η βάση της επιτυχούς ανάπτυξης. Αλλά η Μέρκελ θα ήθελε να ενισχύσει τη ζώνη, μέσω της φορολογικής πολιτικής, και πιο συγκεκριμένα μέσω της διαχείρισης των κρατικών δαπανών και της είσπραξης των εσόδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης