Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όλα θα κριθούν το 2011 για την Ισπανία - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για τις τράπεζες

Όλα θα κριθούν το 2011 για την Ισπανία - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για τις τράπεζες
Εξαιρετικά δύσκολο αναμένεται να είναι το 2011 για τις ισπανικές τράπεζες, καθώς την επόμενη χρονιά θα έλθουν αντιμέτωπες με λήξεις περίπου 85 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτή η εξέλιξη θα είναι και ο ακεογωνιαίος λίθος για το αν τελικά οι ισπανικές τράπεζες θα χρειστούν ένα πακέτο στήριξης τύπου Ιρλανδικών τραπεζών.
Οι φόβοι έχουν μεταφερθεί πλέον στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ύστερα μάλιστα και από τις εξελίξεις στην Ιρλανδία. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται και από την εξέλιξη των spreads των εν λόγω ομολόγων, τα οποία διόλου δεν έχουν αποκλιμακωθεί μετά και την έγκριση του ιρλανδικού σχεδίου. Το ίδιο και τα CDS τα οποία κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ο Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε χθες ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η προσφυγή της Πορτογαλίας στο Μηχανισμό Διάσωσης, ενώ είναι πολύ πιθανό να την ακολουθήσει η Ισπανία η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει υποτιμήσει το κόστος εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. «Η επιχείρηση διάσωσης έγινε στην Ελλάδα. Επαναλήφθηκε στην Ιρλανδία και θα γίνει και στην Πορτογαλία. Το ερώτημα είναι εάν θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και με την Ισπανία. Τα υπάρχοντα κεφάλαια δεν επαρκούν για τη διάσωση της Ισπανίας», δήλωσε ο γνωστός αναλυτής, μιλώντας στην Πράγα
Στον κλάδο ασκούνται σημαντικές πιέσεις, ώστε οι αποταμιευτικές τράπεζες που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης να ολοκληρώσουν τις προσπάθειές τους μέχρι το τέλος του έτους, διαφορετικά θα πρέπει να παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Ο αριθμός των ισπανικών αποταμιευτικών τραπεζών, γνωστών ως cajas, θα μειωθεί σε λιγότερες από 20 μέσω διαφόρων συγχωνεύσεων τις οποίες επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα πριν το καλοκαίρι προκειμένου να εξορθολογηθεί και να ενισχυθεί ο τομέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης