Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ - Αδρανείς τα προγράμματα στήριξης

Στο στόχαστρο τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ - Αδρανείς τα προγράμματα στήριξης
Με ένα άρθρο κόλαφος για τη διαχείριση των κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέρχονται σήμερα οι Financial Times, διερευνόντας τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης, καθώς μετά από έρευνα που διεξήχθη εντοπίστηκαν αδρανή δισεκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης στις υποβαθμισμένες περιφέρειες της.
Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποδέσμευση των χρημάτων. Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν ότι έχει καταβληθεί μόνο το 10%  των 347 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί από τα ταμεία συνοχής, μέχρι το 2013. Δηλαδή απομένουν λιγότερα 3 χρόνια ενός επταετούς κύκλου. Επιπλέον, άλλα 8,4 δισ. ευρώ έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, εκ των οποίων το 75% μέχρι στιγμής έχει ανακτηθεί.
Οι Financial Times εντοπίζουν σημαντικά προβλήματα:
● Η πολυπλοκότητα του προγράμματος χρηματοδότησης σημαίνει ότι υπάρχει λίγη αποτελεσματική κεντρική εποπτεία. Αλλωστε είναι εξαιρετικά περίπλοκη η επεξεργασία βάσης δεδομένων για την ανάλυση των δαπανών με τη λήψη πάνω από 600 εθνικών αρχείων σε 21 γλώσσες.
● Μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο, όπως οι IBM, η Nokia Siemens, και η Coca-Cola, έχουν λάβει επιδοτήσεις από το πρόγραμμα, το οποίο προορίζεται κυρίως για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
● Άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν κονδύλια της ΕΕ να βοηθήσουν εργοστάσια σε χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, παρά τους κανόνες που απαγορεύει ρητά την πρακτική αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης