Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 3,5% αναμένεται η ανάπτυξη της Γερμανίας το 2010 - Επαίνουν από τους αναλυτές

Στο 3,5% αναμένεται η ανάπτυξη της Γερμανίας το 2010 - Επαίνουν από τους αναλυτές
Στο 3,5% αναμένεται να διαμορφωθεί η ανάπτυξη της Γερμανίας το 2010, ενώ για την επόμενη χρονιά τα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης 2,2%, σε αντίθεση με την πορεία των άλλων οικονομιών της ευρωζώνης.
Τους τελευταίους μήνες έχει επισημανθεί μία ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης, γεγονός που ενισχύει της εξαγωγικά προσανατολισμένη οικονομία της Γερμανίας. Σύμφωνα με την Unicredit η ανοδική πορεία της οικονομίας οφείλεται πλέον και στη αυξημένη κατανάλωση, αλλά και τις επενδύσεις, οι οποίες σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη στο διάστημα Ιουλίου–Σεπτεμβρίου.
Από τη μεριά της, η Commerzbank θεωρεί ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους αυτής της εξέλιξης είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται πλέον ότι απειλούνται από την ανεργία και κατά συνέπεια αυξάνουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες. Ας σημειωθεί ότι η ανεργία στη Γερμανία σήμερα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 18 ετών. Η πολιτική των σταθερών μισθών που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια απέδωσε. Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκαν οι εξαγωγές και κατά συνέπεια μειώθηκε η ανεργία.
Αν οι εξαγωγές πάνε καλά η γερμανική βιομηχανία επενδύει περισσότερα στο εσωτερικό και τότε έχουμε την θετική αυτή εξέλιξη στην εσωτερική κατανάλωση, τονίζουν οι αναλυτές. Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί την ερχόμενη χρονιά κατά 1%, ποσοστό που αρκεί για να βγει από την στασιμότητα.Υπάρχουν κάποια περιθώρια για αυξήσεις μισθών, τα οποία όμως είναι στενά, πιστεύει η Unicredit. Τα όρια αυτά δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν διότι η Γερμανία έχει ακόμα 3 εκ. ανέργους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης