Τελευταία Νέα
Διεθνή

Citigroup: Ενδεχόμενη διάσωση της Ισπανίας θα εξαρτηθεί και από την ΕΚΤ

Citigroup: Ενδεχόμενη διάσωση της Ισπανίας θα εξαρτηθεί και από την ΕΚΤ
Σε κεντρικό ρόλο για την πορεία της κρίσης θέτει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο επικεφαλής οικονομολόγος της  Citigroup, Willem Buiter, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να παρέμβει σε περίπτωση που η Ισπανία χρειαστεί βοήθεια. Αυτό σημαίνει όχι μόνο αγορές κρατικών ομολόγων αλλά και στήριξη των τραπεζών της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, δήλωσε ο Buiter.
Εάν η κρίση στην Ισπανία διευρυνθεί, τότε η αύξηση των κεφαλαίων που θα πρέπει να διατεθούν μέσω του μηχανισμού θα πρέπει να αυξηθούν. Το πακέτο διάσωσης για την Ιρλανδία δεν καταφέρε να σταματήσει την εξάπλωση της κρίσης, παρόλο που και η ΕΚΤ αγόρασε σημαντικά ποσά  κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,42% και το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης της Πορτογαλίας ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο Buiter υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι προετοιμασμένη να ασκήσει νέα μέτρα και να αναλάβει περισσότερο από το βάρος της στήριξης προβληματικών τραπεζών και των κρατών. Είναι η μόνη πηγή απεριόριστης ρευστότητας και ως ένας θεσμός που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς την ανάγκη για πολιτική ή λαϊκή έγκριση, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης