Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Εάν η Πορτογαλία δεν μειώσει τα ελλείμματα, οι τράπεζες της δε θα αντέξουν"

Σοβαρές προειδοποιήσεις έκανε στις πορτογαλικές τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, επισημαίνοντας ότι εάν η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν υιοθετήσει επώδυνα μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του επομένου έτους για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών τότε η Πορτογαλία μπορεί να γίνει το επόμενο μέλος της ζώνης του ευρώ που θα ζητήσει βοήθεια, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
Στην οικονομική έκθεση σταθερότητας, η Τράπεζα της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι η αδυναμία να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της Πορτογαλίας θα έβαζε τον τραπεζικό τομέα σε κίνδυνο, ειδικά εάν η κρίση δημοσίου χρέους συνεχιστεί στην Ευρώπη. Οι τράπεζες δε θα μπορέσουν να αντέξουν τις πιέσεις, γι' αυτό και τις προτρέπει να προχωρήσουν σε ενισχύσεις των κεφαλαίων τους κατά τα προσεχή έτη.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει κακή μέχρι στιγμής φέτος, με τον πυρήνα του ελλείμματος στον κρατικό τομέα να έχει ήδη διευρυνθεί κατά 1,8% κατά τους πρώτους 10 μήνες. «Ο κίνδυνος θα είναι εξαιρετικά μεγάλος, αν δεν δούμε την εφαρμογή των μέτρων που εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο", ανέφερε. Τόνισε επίσης τις τράπεζες για να βρουν νέες στρατηγικές για την αξιοποίηση των πόρων των πελατών, προκειμένου να αμβλύνει τους κινδύνους ρευστότητας που οι πορτογαλικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν από το κλείσιμο των αγορών διατραπεζικής χρηματοδότησης.
Η Τράπεζα της Πορτογαλίας επανέλαβε ότι τα μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής υψηλότερων φόρων και περικοπών στους μισθούς στον δημόσιο τομέα, θα είχε επίπτωση στην οικονομία το επόμενο έτος, αν και δήλωσε ότι η επίπτωση θα μπορούσε να μετριαστεί από την εξωτερική ζήτηση για τα πορτογαλικά προϊόντα.
Μια οικονομική ύφεση θα επηρεάσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, με μείωση της πιστωτικής επέκτασης στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, τα εισοδήματα των οποίων αναμένεται να μειωθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης