Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διευρύνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρόβλημα δανεισμού επιχειρήσεων

Διευρύνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρόβλημα δανεισμού επιχειρήσεων
Το πρόβλημα δανεισμού των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών δεν αποτελεί μόνο ελληνικό πρόβλημα. Το πρόγραμμα παρακράτησης κεφαλαίων ως εγγυήσεις με αντάλλαγμα ρευστότητα που ακολουθεί μέχρι πρόσφατα η ΕΚΤ δημιούργησε στενότητα στις τράπεζες των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Σ' αυτές δηλαδή που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα.
Οι τράπεζες των χωρών αυτών κάνουν λελογισμένη σύναψη νέων δανείων. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τις ιρλανδικές τράπεζες, οι οποίες δεν δανείζουν καθόλου μέχρι να περάσουν τουλάχιστον στα χέρια τους τα 35 δις ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας.
Ο Hans Lorenzen, στρατηγικός πιστωτικός αναλυτής της Citigroup εκτιμά ότι ο φόβος για διάχυση της κρίσης έκανε ακόμα πιο απρόθυμες τις τράπεζες να δανείζουν με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία να βλέπουν τις προσπάθειες εξεύρεσης κεφαλαίων μέσω δανεισμού για την εξυπηρέτηση οικονομικών υποχρεώσεων να βρίσκουν τοίχο.
Η Banco Santander παρατηρεί ότι πολλές μεσαίες επιχειρήσεις επιχειρούν να συνάψουν δάνεια με ελβετικές τράπεζες. Ο Lorenzen απευθύνει έκκληση στην ΕΚΤ να ασχοληθεί με το θέμα διότι όσο διαιωνίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα, πλήττεται η ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης