Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδια αναδιάρθρωσης από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ζητά η Κομισιόν

Σχέδια αναδιάρθρωσης από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ζητά η Κομισιόν
Σχέδια αναδιάρθρωσης θα πρέπει να υποβάλλουν οι τράπεζες που σκοπεύουν να επιστρέψουν την ενίσχυση που έλαβαν από το κράτος, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο θα ισχύει και για τις  μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων στις λεγόμενες κακές τράπεζες που ίσχυσαν σε ορισμένες χώρες της ζώνης.
“Κάθε τράπεζα της ΕΕ που έλαβε βοήθεια από το κράτος με τη μορφή κεφαλαίων ή έγινε δέκτης ειδικών μέτρων απομείωσης κεφαλαίων, θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο αναδιάρθρωσης”, σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα, την υποχρέωση αυτή την είχαν μόνο οι τράπεζες που παρουσίαζαν συγκεκριμένα προβλήματα.
Ο επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, Joaquin Almunia, δήλωσε ότι το μέτρο είναι μέρος ενός σχεδίου για τη σταδιακή κατάργηση κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων για τις τράπεζες, ώστε να προετοιμαστεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονική λειτουργία της αγοράς. “Η εξομάλυνση θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σύνεση”, είπε.
Οι τράπεζες στην ΕΕ των 27 χρησιμοποιούν περίπου 11 τρισ. ευρώ από τα κρατικά πακέτα στήριξης ή εγγυήσεων τον τελευταίο χρόνο. Αυτή η πορεία έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, δήλωσε η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης