Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στροφή στη νομισματική πολιτική της Κίνας – Προς νέα αύξηση επιτοκίων

 Στροφή στη νομισματική πολιτική της Κίνας – Προς νέα αύξηση επιτοκίων
Αλλαγή νομισματικής πολιτικής αποφάσισε η Κίνα. Η ήπια πολιτική νομισματικής χαλάρωσης αποτελεί παρελθόν για τον ασιατικό γίγαντα καθώς αποφασίστηκε πως προτεραιότητα αποτελεί η χώρα να οχυρωθεί απέναντι στις διαρκώς αυξανόμενες ανατιμήσεις σε βασικά είδη.
Ο πληθωρισμός “τρέχει” με το ποσοστό – ρεκόρ του 4,4% και είναι εμφανές ότι πρέπει να παρθούν μέτρα παρότι οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν σταθεροποίησή του.
“Συν Αθηνά και χείρα κίνει”, σκέφτηκαν οι Κινέζοι. Προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποτελεί η αύξηση των βασικών επιτοκίων μέσω της People's Bank of China. Ταυτόχρονα, η Κεντρική Τράπεζα της αχανούς χώρας θα συνεχίσει τις επενδύσεις της σε συμβόλαια και αποθέματα χρυσού.
Ο Ken Peng, αναλυτής της Citigroup στο Πεκίνο εκτιμά ότι έρχεται μια νέα εποχή για την Κίνα αφότου αποφασίστηκαν αυτές οι αλλαγές στη χάραξη πολιτικής και πιστεύει ότι την αύξηση των βασικών επιτοκίων θα ακολουθήσουν πολλαπλά διοικητικά μέτρα και ρυθμίσεις οικονομικού χαρακτήρα που θα ενισχύσουν το νόμισμα και θα αποσκοπούν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Η Κίνα έχει ισχυρή ζήτηση προϊόντων και η άνοδος του γουάν δεν θα επηρεάσει τις καταναλωτικές συνήθειες των Κινέζων, υποστηρίζει ο Dong Xian'an, επικεφαλής οικονομολόγος της Industrial Securities με έδρα την κινεζική πρωτεύουσα.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης