Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Σκουπίδια" οι εγγυήσεις των τραπεζών για ρευστότητα στη Fed

Πονοκέφαλος έχει εξελιχθεί για την Federal Reserve όλα τα “σκουπίδια” που έχουν εναποθέσει οι αμερικανικές τράπεζες έναντι εγγυήσεων για την απόκτηση ρευστότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ο προβληματισμός πλέον έχει αρχίσει να είναι διάχυτος για τη διαχείριση των αξιογράφων χαμηλής διαβάθμισης, καθώς το 36% των εγγυήσεων στην ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αξιολόγηση κάτω από αυτή της επενδυτικής επιλογής. Μάλιστα, επιπλέον 17% των εγγυήσεων δεν έχουν καν αξιολόγηση. Μόλις το 1% είναι ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, τα οποία και βαθμολογούνται με “άριστα”.
Μετά την κατάρρευση της Bear Stearns το 2008 για τη διευκόλυνση των προβλημάτων ρευστότητας των επενδυτικών τραπεζών, η Fed δημιούργησε το πρόγραμμα PDCF, όπου επέτρεπε στις τράπεζες να δεσμεύουν μόνο υψηλού επενδυτικού βαθμού αξιόγραφα για εγγυήσεις. Όμως, μετά την αποτυχία της σωτηρίας της Lehman, η Fed διεύρυνε τις απαιτήσεις ασφάλειας για να συμπεριλάβει κάθε περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο τριμερές σύστημα repo.
Οι επενδυτικές τράπεζες ήταν αυτές που ξεκίνησαν να εναποθέτουν μετοχές και άλλες χαμηλής ποιότητας τίτλους για να δανειστούν από τη Fed. Η Fed το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να επιβάλει ένα είδος haircut στις πιο ριψοκίνδυνες αξίες, χωρίς όμως να μπορέσει να ανακόψει αυτό το κύμα. Μόνο μέσα σε μια μέρα η Credit Suisse δανείστηκε 1 δις δολ. από το PDCF, χρησιμοποιώντας ένα χαρτοφυλάκιο ασφαλειών που αποτελείτο από 91% καθαρής θέσης.
Η Morgan Stanley και η Merrill Lynch ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων δανειζόμενων μέσω της χαμηλής ποιότητας εγγυήσεων την εβδομάδα που ακολούθησε της κατάρρευσης της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης