Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου Γιούνκερ και Τρεμόντι - Δε συμφωνεί η Γερμανία

Ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου Γιούνκερ και Τρεμόντι - Δε συμφωνεί η Γερμανία
(upd) Παρά τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών και νομισματικών αρχών, τα κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές πιέσεις. Η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει μια ισχυρή και συστηματική αντιμετώπιση της κρίσης, να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους ευρωπαίους πολίτες για την οικονομική και νομισματική ένωση, και την ισχύ του ευρώ. Αυτό επισημαίνουν μεταξύ άλλων σε κοινό άρθρο τους στους Financial Times ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker και ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Giulio Tremonti.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση ευρωομολόγων, ή ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, που εκδίδονται από έναν ευρωπαϊκό φορέα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση για τη δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού, ώστε σε βάθος χρόνο να μπορέσει να εκδόσει ομόλογα που να φτάνουν έως και το 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κάθε κράτους μέλους, προσθέτουν οι δύο άντρες.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταστεί πιο σημαντική η αγορά ομολόγων στην Ευρώπη, με τη σταδιακή επίτευξη ρευστότητας συγκρίσιμη με εκείνη των αμερικανικών ομολόγων. Όμως, για να εξασφαλιστεί αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ σε δύο περαιτέρω βήματα. Πρώτον, ο νέος φορέας να χρηματοδοτεί έως και το 50% των εκδόσεων από μέλη της Ε.Ε., ώστε να δημιουργήσει βάθος και ρευστότητα στην αγορά. Δεύτερον, να δίνεται η δυνατότητα για εναλλαγή μεταξύ των ευρωομολόγων και των υφιστάμενων εθνικών ομολόγων. Η τιμή μετατροπής θα είναι στο άρτιο, αλλά όταν ασκούνται πιέσεις στην αγορά θα υπάρχει discount ανάλογων των πιέσεων. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων την εξέλιξη αυτών των spreads, τα κράτη μέλη θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Το ευρωομολόγο θα σταματήσει η αναστάτωση στις αγορές κρατικών ομολόγων καθώς και την αρνητική διάχυση πέραν των εθνικών αγορών.

Η Γερμανία τάσσεται κατά της προοπτικής του ευρωομολόγου


Στο μεταξύ, γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η Καγκελαρία τάσσεται κατά της προοπτικπής έκδοσης ευρωομολόγου και καλεί τις χώρες της ευρωζώνης να ρίξουν το βάρος τους στη σταθερότητα του ευρώ, κάτι που αποτελεί πρώτη προτεταιότητα για τη γερμανική κυβέρνηση. "Αν η Ευρώπη δεν παραμείνει προσκολλημένη στο ευρώ, θα καταρρεύσει", φέρονται να δηλώνουν αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης. Είναι όμως αντίθετοι στην έκδοση κοινού ομολόγου για τις χώρες της ευρωζώνης. Από το πρωί, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε τονίσει -προκαλώντας δυσφορία- ότι για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζονται "δομικές αλλαγές" στο σύστημα και εξέφρασε την έντονη δυσπιστία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης