Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περισσότερα κεφάλαια για το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ ζητά το ΔΝΤ - Αρνείται η Γερμανία

Περισσότερα κεφάλαια για το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ ζητά το ΔΝΤ - Αρνείται η Γερμανία
Την αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης πρόκειται να ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, παρόλες τις αντιθέσεις που εκφράζει η Γερμανία, η οποία υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη για ενίσχυση του ταμείου.
Στην έκθεση που θα παρουσιάσει ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν επισημαίνεται ότι η κρίση χρέους που πλήττει χώρες του ευρωπαϊκού νότου αποτελεί έναν «πολύ σημαντικό κίνδυνο» και απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων από τα κράτη-μέλη. Παράλληλα, θα προτείνει την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ.
Στην έκθεση του το ΔΝΤ αναφέρει ότι υπάρχει «μεγάλη ανάγκη για αύξηση των αποθεματικών του ταμείου διάσωσης, καθώς και για μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίησή τους, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την παροχή μεγαλύτερης στήριξης στα τραπεζικά συστήματα».
Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας προσέφερε κάποια ανακούφιση στις αγορές, μειώνοντας το κόστος δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να «επεκταθούν» τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ έως ότου υποχωρήσει η συστηματική αβεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης