Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aντιδρούν Γερμανία και Ολλανδία για ευρωομόλογο και αύξηση των 750 δις ευρώ του μηχανισμού - Juncker: Δεν είναι άμεση ανάγκη η αύξηση

Aντιδρούν Γερμανία και Ολλανδία για ευρωομόλογο και αύξηση των 750 δις ευρώ του μηχανισμού - Juncker: Δεν είναι άμεση ανάγκη η αύξηση
(upd6) Οι προτάσεις των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έπεσαν στο κενό καθώς προσέκρουσαν στην αρνητική αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ. Την ίδια αντίδραση επέδειξε και η Ολλανδία από την πλευρά της ενώ ο Πρόεδρος του eurogroup και Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker τόνισε ότι η ανάγκη αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης δεν είναι άμεση.
Η πρόταση για δημιουργία ευρωομολόγου από τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών, Giulio Tremonti προκειμένου η Ευρώπη να διαπραγματεύεται συνολικά τα χρέη της μέσω συλλογικών δημοπρασιών δεν έγινε αποδεκτή από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η γερμανική επιχειρηματολογία υποστηρίζει ότι οι χώρες που είναι πρώτες υποψήφιες για ένταξη στο μηχανισμό, δηλαδή η Πορτογαλία και η Ισπανία, μπορούν ακόμη να δανείζονται από τις αγορές με επιτόκιο ανάλογο τις εμπιστοσύνης που αποπνέουν.
Ούτε η Ολλανδία όμως φαίνεται να συμφωνεί στην πρόταση έκδοσης ευρωομολόγου. Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, Jan Kees De Jager εμμένει στη θέση του όπως την αποκάλυψε στο αυστριακό περιοδικό WirtschaftWoche. "Είναι λάθος να ενώσουμε τους παράγοντες ρίσκου τόσων πολλών διαφορετικών χωρών με ιδιαιτερότητες", είχε τονίσει. Σήμερα σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι υπόλοιπες χώρες πιέσουν προς την κατεύθυνση της έκδοσης ευρωομολόγου, η Ολλανδία δεν θα συμμετέχει. Ένα ευρωομόλογο χωρίς Γερμανία και Ολλανδία δεν θα υπονομεύσει όμως την ενότητα της ευρωζώνης; Συνεπώς, ένα τέτοιο σενάριο έχει μικρές πιθανότητες επαλήθευσης.

Στο κενό η πρόταση αύξησης του πακέτου των 750 δις ευρώ - Διαφωνούν Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία - Juncker: "Δεν είναι άμεση ανάγκη η αύξηση των κεφαλαίων"


Η αντίστοιχη πρόταση του Βέλγου Υπουργού Οικονομικών, Didier Reynders βρήκε κι εκείνη σε... τοίχο καθώς η Γερμανία θεωρεί ότι το status quo της Ευρώπης όπως έχει διαμορφωθεί, δεν επιτρέπει αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από την άλλη, ο επικεφαλής του Ταμείου, Klaus Regling τόνισε ότι το Ταμείο διαθέτει αρκετή ρευστότητα για την ένταξη και άλλων χωρών στο μηχανισμό στήριξης.
Η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε το ποσό να παραμείνει στα 750 δις ευρώ. Αν και τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν στη χρηματική ενίσχυση του Ταμείου, εντούτοις η γερμανική πλευρά παρέμεινε αρνητική.
Τι κι αν εμμένει στην πρότασή του για αύξηση του πακέτου των 750 δις ευρώ στο Ταμείο Σταθερότητας ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών Didier Reynders καθώς εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για τη στήριξη όλων των χωρών που ενδεχομένως να τη χρειαστούν. Δύσκολα σήμερα στο Ecofin βρίσκει υποστηρικτές. Η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο κρίνει ως "επαρκή" τα κεφάλαια των 750 δις ευρώ. Στην ίδια γραμμή, αυτή της επάρκειας των κεφαλαίων, συντάσεται και ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών Jan Kees De Jager, ο οποίος τονίζει ότι "δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί μόλις το 1/10 των χρημάτων που διαθέτει ο μηχανισμός". Η προτεραιότητα που θέτει είναι ίδια με αυτή της Γερμανίας. "Όλες οι χώρες είναι έτοιμες να στηρίξουν το ευρώ", τονίζει ο De Jager.
Ο Jean - Claude Juncker τόνισε ότι "η ανάγκη αύξηση των κεφαλαίων του πακέτου στήριξης δεν είναι άμεση". Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει βάρος στην οικονομική της διακυβέρνηση.
Προφανώς, πάντως, ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών ζει με την αγωνία ότι η σειρά της χώρας του θα έρθει μετά την Πορτογαλία και μετά την Ισπανία που ενδέχεται, αν ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης, να χρησιμοποιήσουν μεγάλο ποσοστό του συνολικού κεφαλαίου που διατίθεται για την οικονομική στήριξη των χωρών της ευρωζώνης.
Στο μεταξύ, το Ecofin ενέκρινε και τυπικά, όπως ήταν αναμενόμενο, την ένταξη της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ ύψους 85 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης