Διεθνή

Πορτογαλία: Δομικό θέμα η έκδοση ευρωομολόγου – Αρνείται μηχανισμό στήριξης

Πορτογαλία: Δομικό θέμα η έκδοση ευρωομολόγου – Αρνείται μηχανισμό στήριξης
“Είναι δομικό θέμα η έκδοση του ευρωομολόγου”. Τούτο υποστήριξε ο διαχειριστής του δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας, Carlos Pina. Η χώρα του τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της συλλογικής διαπραγμάτευσης του χρέους της ευρωζώνης.
O Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Fernando Teixeira dos Santos αντέκρουσε τις πιέσεις των ομολόγων του των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που του ζητούσαν να πρωτοστατήσει στην προσχώρηση της χώρας του στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.
Ο Pina όμως θεωρεί πως η χώρα του δεν διαθέτει και πολλά περιθώρια. “Πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι και πειθαρχημένοι κατά 100% για να ελέγξουμε τα δημοσιονομικά μας δεδομένα”, τόνισε απερίφραστα.
Στην πολιτική υπάρχουν τα “πρέπει” και η Πορτογαλία πρέπει να ελέγξει έλλειμμα και χρέος. Ο Pina έθεσε τις προτεραιότητες. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για εισροή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Η Πορτογαλία υποφέρει από αντίστοιχες εκροές όλο αυτό το διάστημα.
Δεν θεωρεί πάντως ο Pina ότι η χώρα του έχει ανάγκη στην παρούσα φάση ένταξη στο μηχανισμό στήριξης.
“Αν αυξήσουμε τις εισροές κεφαλαίων στις εγχώριες τράπεζες, θα καταστούμε με τον καιρό λιγότερο εξαρτημένοι από την εξωτερική χρηματοδότηση”. Ωστόσο, ο Pina άφησε αιχμές για την αλληλοϋποστήριξη των χωρών της Ευρώπης. “Ανάμεσα στους κόλπους της Ε.Ε. δεν υπάρχει επαρκής αλληλεγγύη”, δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης