Διεθνή

Ψηφίστηκε επί της αρχής ο ιρλανδικός προϋπολογισμός για το 2011

Ψηφίστηκε επί της αρχής ο ιρλανδικός προϋπολογισμός για το 2011
“Αποφύγαμε τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία μας”. Αυτά ήταν τα λόγια του Υπουργού Οικονομικών, Brian Lenihan μετά τη συναίνεση που προέκυψε τελικά στο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας αναφορικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού της χώρας επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Δεν έχει υπάρξει πιο τεταμένη κοινοβουλευτική συνεδρίαση στην ιρλανδική ιστορία. Ο προϋπολογισμός, ο πιο “αιματηρός” στην ιστορία της χώρας, βρήκε 82 υποστηρικτές έναντι 78 βουλευτών που τον καταψήφισαν.
“Η Ιρλανδία χρειάζεται θυσίες το 2011 για να πατήσεις και πάλι γερά στα πόδια της”, δήλωνε από τα έδρανα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών και κατάφερε να εξασφαλίσει τη minimum συναίνεση.
Ο Lenihan δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και σημείωσε ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι αναπόφευκτες οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών για να μειωθεί το έλλειμμα.
Χαρακτηριστικά το πρόγραμμα για τις δαπάνες για τα μικρά παιδιά θα περικοπεί κατά 10 ευρώ ανά παιδί. Η νέα φορολόγηση θα κοστίσει 2.830 ευρώ παραπάνω σε μια μέση ιρλανδική οικογένεια με ένα παιδί.
Μειώσεις μισθών -κατά 10.000 ευρώ- προβλέπονται και για τις υπουργικές θέσεις. Πρώτος στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 32% εντός του 2011 για να πέσει κάτω από το 3% στο τέλος του 2014. Ωστόσο, ο αναλυτής της Lombard Street Research, Charles Dumas δεν είναι αισιόδοξος. “Δεν θα δουν προκοπή με τη μείωση του ελλείμματος επειδή αυτό που κάνουν είναι να ακρωτηριάζουν την πραγματική οικονομία της χώρας”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης