Διεθνή

Δικαιότερη φορολόγηση και ενίσχυση δημόσιων επενδύσεων προτείνει ο J. Stiglitz

Δικαιότερη φορολόγηση και ενίσχυση δημόσιων επενδύσεων προτείνει ο J. Stiglitz
H κρίση άφησε στις στάχτες της τεράστια ελλείμματα για τα κράτη. Το δημόσιο χρέος πολλών χωρών γιγαντώθηκε και αυτό οδηγεί σε ένα νέο γύρο λιτότητας, σύμφωνα με τον Joseph Stiglitz.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέες φόρμουλες ανάπτυξης. Τεχνικά, ο τρόπος να μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα έχει δύο δρόμους: τη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών ή την αύξηση των φόρων.
Είναι ολοφάνερο ότι σε γενικές γραμμές συμβαίνουν και τα δύο. Αυτό που πρέπει να εκλείψει, σύμφωνα με τον Stiglitz, είναι ο λανθασμένος τρόπος της προηγούμενης δεκαετίας: τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών, η υποβάθμιση του δημοσίου τομέα με παράλληλη ενίσχυσή του με προσωπικό, η κακή δομή του δημοσίου με τις αντικρουόμενες αρμοδιότητες, η ανάπτυξη χωρίς αντίκρυσμα, η πρόοδος των φορολογικών μεταρρυθμίσεων με ρυθμούς χελώνας...
Τα συστατικά που χρειάζονται για το μείγμα της υγιούς επανόρθωσης της οικονομίας είναι σαφή.
Πρώτον, πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις. Δεύτερον, πρέπει να κοπούν ακόμη περισσότερο τα έξοδα για την άμυνα. Πρέπει επίσης να υπάρξει σαφής αναδιάρθρωση των φορολογικών τεκμηρίων πλούτου. Ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης θα ήταν πιο αποδοτικό γιατί ούτε θα επιβράβευε τους πολύ πλούσιους αφήνοντάς τους ελεύθερους με φοροαπαλλαγές αλλά ούτε και θα τους τιμωρούσε επειδή καταναλώνουν και αγοράζουν από τα κέρδη που αποκομίζουν επιχειρώντας. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης