Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morgan Stanley: Περικόπτει τα bonus και αλλάζει το οργανόγραμμα των στελεχών για το 2011

Morgan Stanley: Περικόπτει τα bonus και αλλάζει το οργανόγραμμα των στελεχών για το 2011
Αλλαγές στο στελεχιακό δυναμικό, στη διάρθωσή του, στις απολαβές του και στον τρόπο δράσης του σχεδιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, James P. Gorman.
Μέχρι φέτος, η τράπεζα θα ανταμείψει με πλουσιοπάροχα μπόνους τα κορυφαία στελέχη της, ιδιαίτερα εκείνα που ζουν κι αναπνέουν εντός των διεθνών χρηματαγορών. Για το 2011 όμως αυτές οι επιβραβεύσεις θα αποτελέσουν παρελθόν.
Η απόφαση του Gorman να μειώσει δραστικά τις επιπλέον πληρωμές στα ανώτερα και ανώτατα στελέχη της τράπεζας έχει ληφθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι, θα γίνει όμως πράξη αφότου ο ίδιος συμπληρώσει ένα έτος στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της τράπεζας, ως φαίνεται.
Ο Gorman ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2010. Το 2009 ήταν δύσκολο για την χτυπημένη από την κρίση αμερικανική τράπεζα. Το 2010 ήταν χρονιά σταθεροποίησης. Μέσα στο 2011, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός όμιλος στοχεύει στην ανάκαμψη μέσω του εξορθολογισμού.
Είναι διάχυτη η εντύπωση -και ο Gorman το επιβεβαιώνει- ότι η Morgan Stanley επιθυμεί να επενδύσει στην αύξηση του προσωπικού της. Η απόφαση είχε παρθεί ήδη από φέτος αλλά η άνοδος στα έσοδα ήταν μικρότερη από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί κι έτσι το σχέδιο συρρικνώθηκε στην προσθήκη μόλις 2.000 ατόμων στους κόλπους του χρηματοπιστωτικού ομίλου.
Έχει στο μυαλό του τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού μοντέλου. Τα επενδυτικά τμήματα θα απαρτίζονται από ευέλικτες ομάδες που θα δρουν συλλογικά και θα εκλείψουν τα παραδείγματα συμβούλων ή χρηματιστών που δρούσαν κατά μόνας με την υψηλή και μόνο εποπτεία του ομίλου.
Στην πρώτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Morgan Stanley εντός του τρέχοντος έτους, οι μέτοχοι διαμαρτυρήθηκαν για το κόστος του συνολικού μισθολογίου της εταιρείας. Ο Gorman υπεραμύνθηκε των προσλήψεων αλλά καθησύχασε τους μετόχους υποσχόμενος μισθολογικές περικοπές στις ανώτερες κλίμακες.
“Οι επιλεγμένες λύσεις συνεργασίας με χρηματοοικονομικούς συμβούλους μπορεί να αποσταθεροποιήσει βραχυπρόθεσμα το κύρος της Morgan Stanley στην αγορά, όμως θα την νοικοκυρέψει εσωτερικά και μακροπρόθεσμα θα αποδώσει οφέλη στην εικόνα της”, τόνισε.
Σκέφτεται ο Gorman να εφαρμόσει ανταγωνιστικό μοντέλο μισθοδοσίας, ανάλογα με την παραγωγικότητα. Σε τομείς όπως είναι οι χρηματιστηριακές επενδύσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο να επιλέξει τους συνεργάτες με τους οποίους η Morgan Stanley θα λύσει τη συνεργασία της, κρίνοντας από τα αποτελέσματα των επενδύσεων. “Οι συνεργάτες στα χρηματιστήρια είναι αυτοί που ζητούν και τα υψηλότερα μπόνους και εμείς δεν επιθυμούμε να τα παρέχουμε”, τονίζει.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης