Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά Draghi κατά ΕΚΤ για τη διαρκή παρέμβαση με αγορά κρατικών ομολόγων

Πυρά Draghi κατά ΕΚΤ για τη διαρκή παρέμβαση με αγορά κρατικών ομολόγων
Έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου στην ΕΚΤ ο Mario Draghi. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας τόνισε: “Ανησυχώ πολύ μήπως προσπεράσουμε την επιτρεπτή γραμμή και παρεκτραπούμε. Σε τέτοια περίπτωση, η ΕΚΤ θα χάσει την ανεξαρτησία της και ουσιαστικά θα παραβιάσει το πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πολλές φορές το τελευταίο διάστημα έχει παρέμβει στις εγχώριες αγορές με αγορές ομολόγων για να καταπραΰνει το τεταμένο κλίμα.
Ο Draghi αναγνωρίζει ότι ανακουφίζει τις πληγωμένες αγορές εκ του αποτελέσματος αλλά “ρισκάρει να γκρεμίσει όσα έχουμε χτίσει”. Σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, αν η ΕΚΤ συνεχίσει την τακτική παρέμβασης όσο συχνά πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα, θα χάσει την ανεξάρτητη δυναμική της απέναντι στην πολιτική ηγεσία και θα γίνει δεκτική απέναντι στις πολιτικές παρεμβάσεις. Ουσιαστικά, “θα σπάσει τα δεσμά των κανόνων που θεσπίστηκαν στους κόλπους της Ε.Ε.”, επισημαίνει ο Draghi και υπονοεί ότι μ' αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για πολιτική καθοδήγηση της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το δοκούν.
Σύμφωνα με τον Ιταλό, ο στόχος της ΕΚΤ δεν είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed στα πακέτα αγοράς ομολόγων αλλά, εφόσον εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει στη φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς, αυτό που θα πρέπει να πράξει η ΕΚΤ είναι να πιέσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εξομαλύνουν τα δημοσιονομικά τους δεδομένα και μ' αυτόν τον τρόπο και με κάθε άλλο διαθέσιμο να αυξήσουν και πάλι την πιστοληπτική τους ικανότητα. Αν αυτό επιτευχθεί, δεν θα χρειάζεται να παρεμβαίνει η ΕΚΤ διαρκώς και να αγοράζει κρατικά ομόλογα για να αποκλιμακώνει spread και CDS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης