Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σόιμπλε: Ίσως δεχτούμε το ευρωομόλογο αν...

Σόιμπλε: Ίσως δεχτούμε το ευρωομόλογο αν...
Παζάρια του Βερολίνου προκειμένου να υπαναχωρήσει η Άνγκελα Μέρκελ και να δεχτεί το ευρωομόλογο φέρνουν στο προσκήνιο οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Αυτός ο μηχανισμός που ονομάζεται ευρωομόλογο ίσως φανεί πιο... εύγευστος στο Βερολίνο, αν η Γερμανία έχει τον κυρίαρχο λόγο στις δομικές αλλαγές που απαιτούνται στον τρόπο λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε σε συνέντευξή του ο Σόιμπλε και συνέχισε λέγοντας ότι η αρνητική στάση της Γερμανίας επιδέχεται μεταβολής.
Η Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή τόνισε ότι η εφαρμογή του ευρωομολόγου θα κόστιζε στη χώρα της 17 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δέχτηκε όμως δριμεία κριτική από τον Τύπο της χώρας ότι “βλέπει την Ε.Ε. ως αναγκαίο κακό”.
Ο Σόιμπλε, μιλώντας στη Bild της Κυριακής, υπερτόνισε την προοπτική προς το μέλλον που χαράσσει η γερμανική κυβέρνηση για να ελιχθεί απέναντι στους επικριτές της. “Σε δέκα χρόνια θα έχουμε μπροστά μας μιας Ε.Ε. που θα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί μια απλή πολιτική Ένωση”, δήλωσε και υπονοούσε ότι αυτή είναι και η βούληση του Βερολίνου.
Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης είναι
να έχει λόγο στην επίβλεψη των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών.
Ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε του παρόντος συστήματος δανεισμού των χωρών με το επιχείρημα των  ιδιαιτεροτήτων των οικονομιών των χωρών και άρα την έκδοση διαφορετικού ποσού προς δημοπρασία ανάλογα με τις ανάγκες και διαφορετικής απόδοσης ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα.
Η Καγκελάριος Μέρκελ θα επιθυμούσε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να εφαρμόζεται σύμφωνα με τις επιταγές της Γερμανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης