Διεθνή

FXCM: Ο χαμηλός πληθωρισμός και η υψηλή ανεργία, τα προβλήματα του Obama

FXCM: Ο χαμηλός πληθωρισμός και η υψηλή ανεργία, τα προβλήματα του Obama
Σε τεντωμένο σκοινί θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκονται οι αγορές, καθώς Ευρώπη, Αμερική και αναδυόμενες αγορές προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους τα οποία είναι εντελώς αντίθετα, παρατηρεί στο report της η FXCM. Αμερική και Ευρώπη προσπαθούν να βγουν από τη κρίση έχοντας χαμηλά επιτόκια και βοηθώντας τις οικονομίες τους, ενώ οι αναδυόμενες προσπαθούν να μειώσουν το ρυθμό ανάπτυξης, αυξάνοντας τα επιτόκια και μειώνοντας τη ρευστότητα.
Στην Αμερική το πρόβλημα είναι ο χαμηλός πληθωρισμός και η υψηλή ανεργία. Δυο προβλήματα τα οποία ο Obama καλείται να λύσει προκειμένου η αμερικανική οικονομία να ξεπεράσει τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τη συνεχιζόμενη πτώση στην αγορά κατοικίας. Η Fed θα συνεχίσει να τυπώνει χρήμα, με την ελπίδα αυτό να κατευθυνθεί σε μετοχές και εμπορεύματα με σκοπό να ανέβουν οι τιμές και να δημιουργήσει ανάπτυξη αλλά και πληθωρισμό. Και ενώ η συνεχής δημιουργία χρήματος θα έπρεπε να διώχνει κεφάλαια από τις ΗΠΑ, η ευρωπαϊκή αναταραχή δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική επενδυτική επιλογή.
Στην Ευρώπη αναζητείται η καλύτερη λύση στο πρόβλημα του ευρωπαϊκού χρέους. Στην επερχόμενη σύνοδο του Eurogroup που ξεκινά την Πέμπτη, θα συζητηθεί τόσο η αύξηση των πόρων του ταμείου σταθερότητας όσο και η χρήση ευρωομολόγου, με τη Γερμανία να παραμένει αντίθετη. Σε όλα αυτά, προβληματισμό προκαλεί η άνοδος στα spread αλλά και στα CDS της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ενώ άσχημη αρχίζει να γίνεται η κατάσταση και στην Μεγάλη Βρετανία, παρά την καλύτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Ένα πρόβλημα που εκτιμούμε ότι θα έρθει στην επιφάνεια το επόμενο διάστημα, είναι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος ο οποίος φαίνεται να είναι αρκετά προβληματικός.
Στις αναδυόμενες αγορές, το πρόβλημα είναι η δυνατή οικονομική ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός με τις χώρες να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού της ρευστότητας και της εισροής κεφαλαίων. Η Κίνα αυξάνει συνεχώς τα επιτόκια και τα ελάχιστα αποθεματικά των τραπεζών σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το πληθωρισμό ο οποίος κινείται σε επίπεδα άνω του 5%. Οι κινήσεις αυτές αυξάνουν τη νευρικότητα και την αστάθεια στις αγορές.
Το ευρώ διαπραγματεύεται πτωτικά στο 1,3195 σε σχέση με το δολάριο με το συναίσθημα το επενδυτών αλλά και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον να μην είναι ευνοϊκά για το νόμισμα, ενώ οι θέσεις short βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Η ισοτιμία EUR/GBP διαπραγματεύεται στα 0,8360.
Ανοδικά κινείται το δολάριο και έναντι των υπολοίπων νομισμάτων με την ισοτιμία USD/JPY να διαπραγματεύεται στα 84,20 γεν και την ισοτιμία USD/CHF να κινείται ανοδικά στα 0,9845. Η στερλίνα κινείται πτωτικά, μετά την ανακοίνωση του δείκτη τιμών κατοικιών Rightmove ο οποίος σημείωσε πτώση κατά 3,0% δείχνοντας ότι η αγορά κατοικίας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Στην Ελβετία πτώση 0,2% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού έναντι εκτιμήσεων για άνοδο κατά 0,1%.
Σημαντικές ανακοινώσεις υπάρχουν για την εβδομάδα που ξεκινά με τις λιανικές πωλήσεις σε Αμερική και Αγγλία, με επιτόκια για την Ελβετία, δείκτη οικονομικού κλίματος για τη Γερμανία, ομιλίες κεντρικών τραπεζιτών και φυσικά το Eurogroup που ξεκινά τη Πέμπτη.
Για σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγωγού εισροών, στην Αγγλία, η ομιλία των κεντρικών τραπεζιτών Ευρώπης και Καναδά, κ. Τρισέ και κ. Carney, αντίστοιχα και οι λιανικές πωλήσεις στη Νέα Ζηλανδία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης