Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ρόλο... ΕΚΤ για τα ομόλογα το Ευρωπαϊκό ΤΧΣ - Αντιδρά και πάλι η Γερμανία

Σε ρόλο... ΕΚΤ για τα ομόλογα το Ευρωπαϊκό ΤΧΣ - Αντιδρά και πάλι η Γερμανία
(upd)Κι ενώ ο ΟΟΣΑ ξεκίνησε έντονο κύμα κριτικής προς την ΕΚΤ με βάση το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους Financial Times, εξετάζεται η μεθόδευση της αγοράς κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Οι αγορές θα αφορούν, όπως είναι λογικό, τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Προς το παρόν, μόνο η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες των χωρών αυτών με αντάλλαγμα κεφάλαια ως εγγυήσεις.
Ωστόσο, για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, είναι επιτακτικές δομικές αλλαγές στο σχηματισμό του Ταμείου. Σε δεύτερο επίπεδο, συζητείται η αγορά ομόλογων να πάψει να γίνεται για το μικρό διάστημα των τριών ή έξι μηνών που επιτρέπει η ΕΚΤ και να βρεθεί φόρμουλα επιμήκυνσης της διάρκειας δανεισμού. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν λύση με τις πορτογαλικές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς παρουσιάζουν πρόβλημα δανεισμού.
Ωστόσο, και πάλι η Γερμανία φαίνεται να αντιδρά με αυτήν την προοπτική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην ιδέα το νέο Ταμείο Στήριξης (EFSF) να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα χωρών με υπερβολικό χρέος ώστε να διατηρούνται τα spreads των ομολόγων σε αποδεκτά επίπεδα. Επανέλαβε επίσης την θέση της Γερμανίας ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Στήριξης, καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά έχει χρησιμοποιηθεί.
«Δεν είναι καλή ιδέα» είπε ο Στέφεν Σέιμπερτ, σημειώνοντας ότι οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για να δημιουργηθεί το EFSF δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης