Διεθνή

Πεδίο μάχης στο Σύνταγμα - Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ οι απεργίες στην Ελλάδα

Πεδίο μάχης στο Σύνταγμα - Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ οι απεργίες στην Ελλάδα
(upd)Σε πεδίο μάχης μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών έχει μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας. Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από την πλατεία Συντάγματος, όπου είχαν φτάσει διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.
Αυτήν την ώρα διαδηλωτές από μπλοκ που συμμετείχαν στην πορεία έχουν διασκορπιστεί επί της Πανεπιστημίου και ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς διμοιρίες των ΜΑΤ, που βρίσκονται στο σημείο, ενώ και εκείνοι απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Η πορεία έχει διασπαστεί από τη στιγμή που ξέσπασαν τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Ορισμένα μπλοκ κατεβαίνουν οργανωμένα αυτή την ώρα προς τη Σταδίου και αποχωρούν από το κέντρο, ενώ στο Σύνταγμα επικρατεί σχετική ηρεμία.
Στο μεταξύ, φωτιά έχουν πάρει κάποια γραφεία της Βουλής μετά απο βόμβες μολότοφ που έριξαν διαδηλωτές. Η φωτιά είναι υπο έλεγχο ενώ πληροφορίες λένε οτι μέσα υπήρχαν βουλευτές και συνεργάτες τους.
Στο στόχαστρο των κουκουλοφόρων βρέθηκε και το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο έριξαν μολότοφ ενώ έβαλαν φωτιές έξω από το κτίριο επί των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω. Μάλιστα, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Επίθεση δέχτηκε ο πρ. υπουργός Κωστής Χατζηδάκης από διαδηλωτές και χρειάστηκε να τον φυγαδεύσει μια διμοιρία αστυνομικών για να τον γλιτώσει από το πλήθος.

Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ οι απεργίες στην Ελλάδα

Εικόνες “παράλυσης” μεταφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης σε ανταποκρίσεις από την Αθήνα, ημέρα γενικής απεργίας των εργαζομένων εξαιτίας του νέου πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χτες το βράδυ στη Βουλή.
Οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στοχεύουν στην ανατροπή των σκληρών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια του προγράμματος προσαρμογής που έχει επιβληθεί μετά την έγκριση του πακέτου των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ, περιγράφει το δίκτυο CNBC.
Σε κλοιό νέων απεργιών η Ελλάδα, παρατηρεί το δίκτυο BBC, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες θέλουν να δείξουν την αντίθεση τους στα μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης. “Οι απεργίες αφορούν τα αντιδημοφιλή μέτρα για την αγορά εργασίας”, συνεχίζει, τονίζοντας ότι πολλοί Έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους ως ένα τεράστιο οικονομικό πείραμα από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Tο περιοδικό Spiegel, συνοδεύει το ρεπορτάζ του από την Αθήνα στην ηλεκτρονική σελίδα με μια φωτογραφία διαδηλωτών στην Αθήνα που κρατούν ένα πανό, το οποίο γράφει: «επάγγελμα πολιτικός: 7.000 ο βασικός».
Η Wall Street Journal σημειώνει ότι η Ελλάδα βιώνει την έβδομη γενική απεργία από την αρχή του έτους με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα να διαμαρτύρονται για το πρόγραμμα περικοπών της κυβέρνησης. Την επόμενη εβδομάδα η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2011 με σκοπό να μειώσει το έλλειμμα στο 7,4%, από 9,4% το 2010. Μάλιστα, αναφέρει ότι κλειστές παραμένουν όλες οι υπηρεσίες, όπως υπουργεία, μουσεία, εφορίες, σχολεία και πανεπιστήμια. Οι γιατροί αναλαμβάνουν μόνο έκτακτα περιστατικά. Στόχος είναι να αναιρέσει η κυβέρνηση τα αντιλαϊκά μέτρα, στα πλαίσια του προγράμματος προσαρμογής.
Η Frankfurter Rundschau σημειώνει ότι «ξεκίνησε μια μαζική απεργία στην Ελλάδα. Και σήμερα σε όλη τη χώρα δεν λειτουργεί τίποτα. Πτήσεις ματαιώνονται, τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, τα σχολεία είναι κλειστά, λεωφορεία και τρένα έχουν ακινητοποιηθεί. Οι διαμαρτυρίες αφορούν το πρόγραμμα περικοπών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Χθες το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια σειρά αλλαγών στον εργασιακό τομέα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2011».

(Πρώτη ενημέρωση 12:35)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης