Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευκαιρία που χάθηκε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών

 Ευκαιρία που χάθηκε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών
Για άλλη μια φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν αναποφασιστικοί στο να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές στους μηχανισμούς στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
Πόσο μάλλον να χαράξουν διαφορετική πολιτική. Από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, μέχρι τον Γιούνκερ και τον Τρισέ, από τον Μπαρόζο μέχρι τον Φαν Ρομπάι, ακούγεται ως πρώτος στόχος η σταθερότητα του ευρώ.
Η Γερμανία κάνει κουμάντο στην ευρωζώνη. Αν η Μέρκελ θέλει να κρατήσει σταθερά ισχυρό το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, τότε το θέλουν όλοι.
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ήταν ευκαιρία που χάθηκε. Αν και οι περισσότεροι δεν στενοχωρήθηκαν επειδή ακριβώς περίμεναν την απώλειά της.
Η ήττα Γιούνκερ είχε γίνει κατανοητή με το που τέθηκε εκτός ατζέντας Συνόδου το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου. Από τότε άρχισε να διαφαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μια συνάντηση των κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών που θα κυμανθεί σε ρηχά νερά.
“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να προσεγγίσουν το θέμα της διαχείρισης του χρέους και θα βρεθούν κοντά σε νέα προβλήματα μεγαλύτερου μεγέθους πριν από το 2013, το διάστημα δηλαδή στο οποίο έχουν υπολογίσει την εφαρμογή των πρώτων μέτρων”, δηλώνει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING Bank με έδρα τις Βρυξέλλες.
Πράγματι, ο Michael Leister, αναλυτής σταθερού εισοδήματος της γερμανικής WestLB, προεξοφλεί ότι η Γερμανία θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την επαναφορά της συζήτησης του ευρωομολόγου όσο το κλίμα επιδεινώνεται.
Στην πραγματικότητα, η Γερμανία ούτε που θέλει να ακούσει για αύξηση του κόστους δανεισμού της, κάτι που θα συμβεί νομοτελειακά αν αποφασιστεί έκδοση ευρωομολόγου. Οι ασθενέστερες χώρες, πλην Βελγίου, το υποβαθμίζουν για να υποβαθμίσουν παράλληλα και την αναγκαιότητα να χρειαστούν στήριξη. Οι δηλώσεις του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο για το ευρωομόλογο στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ενδεικτικές: "Δεν είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί τώρα".
Αναλυτές της Credit Agricole επισημαίνουν ότι η αποτυχία της Συνόδου σε σημειολογικό σημείο φάνηκε αφενός από την αύξηση του κόστους δανεισμού των Ισπανών στη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων της Πέμπτης, παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίαζαν για να συζητήσουν το θέμα του χρέους, αφετέρου από το γεγονός η Σύνοδος δε στάθηκε ικανή να δημιουργήσει σαφείς τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το περασμένο διήμερο.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης