Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 25% του συνόλου ο δανεισμός των ιρλανδικών τραπεζών από την ΕΚΤ - Καθησυχάζουν οι Ιρλανδοί

Στο 25% του συνόλου ο δανεισμός των ιρλανδικών τραπεζών από την ΕΚΤ - Καθησυχάζουν οι Ιρλανδοί
(upd) Ανησυχούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εκταμίευση του πακέτου στήριξης στις ιρλανδικές τράπεζες.
Μήπως τα χρήματα στις τράπεζες δόθηκαν λίγο απερίσκεπτα; Αυτό το ερώτημα ταλανίζει το περιβάλλον της ΕΚΤ. Η πολιτική της προϋποθέτει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες του ευρωσυστήματος με την ταυτόχρονη παρακράτηση εγγυήσεων ως αντάλλαγμα για τη ρευστότητα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες της Ιρλανδίας έχουν δανειστεί 136 δις δολάρια, κοντά στο 25% όλου του δανεισμού των τραπεζικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης και άλλα 45 δις ευρώ ως επιπλέον αρωγή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας.
Η έκθεση της ΕΚΤ στο δανεισμό σε ιρλανδικές τράπεζες είναι πλέον πολύ μεγάλη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υποχρέωση να εξετάζει την ποιότητα των κεφαλαίων που κατατίθενται ως εγγυήσεις με αντάλλαγμα ρευστότητα. Συν τοις άλλοις, ενυπάρχει ο κίνδυνος τα χρήματα που δανείστηκε η Ιρλανδία από το μηχανισμό να δοθούν ως εγγυήσεις ρευστότητας, υπονομεύοντας ουσιαστικά την ουσία της στήριξης της Ιρλανδίας από Ε.Ε. - ΔΝΤ...
Μέχρι το Μάιο η ΕΚΤ είχε προβεί στην αγορά κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης ύψους 72 δις ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο της ιρλανδικής κυβέρνησης διαβεβαίωνει ότι θα κάνει "ορθή χρήση των κεφαλαίων που παραχωρήθηκαν στις τράπεζες από αυτά που εκταμιεύθηκαν από Ε.Ε. και ΔΝΤ" και απέρριψε το ενδεχόμενο αυτά να καταλήξουν ως collaterals στην ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης