Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί για υποβάθμιση και την Πορτογαλία η Moody’s – Πέντε χώρες στο στόχαστρο

Προειδοποιεί για υποβάθμιση και την Πορτογαλία η Moody’s – Πέντε χώρες στο στόχαστρο
Μετά από λίγους μήνες «αδράνειας» οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, και ιδιαίτερα στην Γηραιά Ήπειρο, προειδοποιώντας σχεδόν όλες τις αδύναμες χώρες για πιθανές υποβαθμίσεις.
Σήμερα, ο οίκος Moody’s έθεσε υπό καθεστώς παρακολούθησης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας. Μάλιστα, την προειδοποιεί για υποβάθμιση κατά μία, ίσως και δύο βαθμίδες, έχοντας δώσει δείγματα των «προθέσεων» της μετά την πενταπλή υποβάθμιση της Ιρλανδίας. Ο οίκος θεωρεί ότι η Πορτογαλία πιθανόν να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρώπης, γεγονός που θα κριθεί όμως θετικά για την πορεία της οικονομίας της.
Ήδη από τα μέσα του Δεκεμβρίου, ο οίκος Moody’s έχει προειδοποιήσει την Ισπανία για πιθανή υποβάθμιση, ενώ μία ημέρα μετά απηύθυνε την ίδια προειδοποίηση στην Ελλάδα.
Παρά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα αναφορικά με τους παράγοντες που οδηγούν τις εξελίξεις στη δυναμική του χρέους κατά τα επόμενα χρόνια. Η Moody΄s έχει προειδοποιήσει ότι μια υποβάθμιση των αδύναμων χωρών μελών θα ήταν πιθανή αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ να μην καταφέρει να σταθεροποιηθεί στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια ή ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος η στήριξη από την Ε.Ε. να αποδειχθεί λιγότερο ισχυρή μετά το 2013 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Τις ίδιες ημέρες, η αμερικανική οικονομία βρέθηκε στο «στόχαστρο» του οίκου για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης ΑΑΑ σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους, εάν μάλιστα νομοθετηθεί η επέκταση των φοροαπαλλαγών και των επιδομάτων ανεργίας για την επόμενη διετία γιατί θα επιβαρυνθεί το υψηλό χρέος των ΗΠΑ.
Από τη μεριά της η Standard & Poor's, έχει ήδη προειδοποιήσει το Βέλγιο με υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής του ικανότητας, πιθανόν και εντός έξι μηνών, εάν η χώρα δεν καταφέρει σύντομα να σχηματίσει κυβέρνηση και να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της. Η αξιολόγηση του Βελγίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά μία βαθμίδα, είχε επισημάνει η S&P, αν η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέψει στη κυβέρνηση να βάλει σε σταθεροποιητική τροχιά το χρέος της.
Προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο υποβάθμισης και της Πορτογαλίας από το επίπεδο "Α-", εξέδωσε ο S&P αρχές Δεκεμβρίου, επικαλούμενος την πιθανότητα προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξής που έχει συσταθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης