Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ετοιμάζει αγορές πορτογαλικών ομολόγων η Κίνα - Εκτιμήσεις για 4-5 δις. ευρώ

Ετοιμάζει αγορές πορτογαλικών ομολόγων η Κίνα - Εκτιμήσεις για 4-5 δις. ευρώ
Σε κύριο παίκτη στην κρίση χρέους της Ευρώπης φαίνεται να εξελίσσεται τελικά η Κίνα, καθώς έντονη είναι η φημολογία περί αγοράς πορτογαλικών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, ώστε να υπάρξει «αποσυμπίεση» στα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Η φημολογία που επικρατεί κάνει λόγο για αγορές πορτογαλικών ομολόγων ύψους 4-5 δις. ευρώ.
Η φημολογία περί ενεργοποίησης της «άτυπης» βοήθειας από το Πεκίνο έρχεται ενώ οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης έχουν λάβει προειδοποιήσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν προαναγγείλει σειρά νέων υποβαθμίσεων προκαλώντας αύξηση του κόστους δανεισµού. Τα CDS έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες που έχουν στοχοποιηθεί από το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα βρίσκεται στις 970 μονάδες βάσης, στην Πορτογαλία 490 μονάδες βάσης, στην Ιρλανδία 595 μονάδες βάσης, στην Ισπανία 344 μονάδες βάσης και Ιταλία 224 μονάδες βάσης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου η Κίνα είχε δεσμευτεί να προσφέρει αυξημένη στήριξη στις προσπάθειες της Πορτογαλίας να βγει από την χρηματοπιστωτική κρίση και να αποφύγει τη διάσωση από ΔΝΤ/ΕΕ. H κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει επιπλέον να αυξήσει τη χρηματοδότηση, τις επενδύσεις και το εμπόριο με την Πορτογαλία, αποτέλεσμα που ήρθε μετά την επίσκεψη πορτογαλικής αντιπροσωπίας στο Πεκίνο.
Ανεξάρτητα από τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει ήδη φέτος η Πορτογαλία με στόχο να μειώσει το έλλειμμα από 9,6% φέτος σε 4,6% το 2011, λαμβάνει μία σειρά πρωτοβουλίες σε κυβερνητικό επίπεδο για τη βελτίωση του εμπορίου με χώρες εκτός Ευρώπης, όπως στην Αφρική και την Ν. Αμερική. Οι εξαγωγές της Πορτογαλίας αυξήθηκαν πάνω από 15% το α’ εννεάμηνο φέτος.
Με άλλα λόγια, εκτός από δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές, η Πορτογαλία ρίχνει σημαντικό βάρος των προσπαθειών της στην παραγωγική και εξαγωγική ανάπτυξη της οικονομίας της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης