Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι απειλές υποβάθμισης των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών ευνοούν τα γερμανικά ομόλογα

Οι απειλές υποβάθμισης των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών ευνοούν τα γερμανικά ομόλογα
Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας βρίσκεται η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, στον απόηχο των προειδοποιήσεων για πιθανές υποβαθμίσεις των αδύναμων χωρών μελών της ευρωζώνης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, καθώς οι επενδυτές και πάλι στρέφονται σε περισσότερο ασφαλείς τοποθετήσεις.
Οι υποβαθμίσεις ενδεχομένως να γίνουν από την αρχή του ερχόμενου έτους, δήλωσε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Mohit Kumar. Εάν δε δούμε μία συνολική απάντηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες τότε η αρνητική εικόνα στις αγορές θα παραμείνει.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,99%, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα του 1,04% έχει παραμείνει η απόδοση του 2ετούς.
Μετά από λίγους μήνες «αδράνειας» οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, και ιδιαίτερα στην Γηραιά Ήπειρο, προειδοποιώντας σχεδόν όλες τις αδύναμες χώρες για πιθανές υποβαθμίσεις. Ήδη και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει την Ελλάδα για πιθανή υποβάθμιση.
Χτες, ο οίκος Moody’s έθεσε υπό καθεστώς παρακολούθησης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας. Μάλιστα, την προειδοποιεί για υποβάθμιση κατά μία, ίσως και δύο βαθμίδες, έχοντας δώσει δείγματα των «προθέσεων» της μετά την πενταπλή υποβάθμιση της Ιρλανδίας.
Ήδη από τα μέσα του Δεκεμβρίου, ο οίκος Moody’s έχει προειδοποιήσει την Ισπανία για πιθανή υποβάθμιση, ενώ μία ημέρα μετά απηύθυνε την ίδια προειδοποίηση στην Ελλάδα.
Από τη μεριά της η Standard & Poor's, έχει ήδη προειδοποιήσει το Βέλγιο με υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής του ικανότητας, πιθανόν και εντός έξι μηνών, εάν η χώρα δεν καταφέρει σύντομα να σχηματίσει κυβέρνηση και να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της. Η αξιολόγηση του Βελγίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά μία βαθμίδα, είχε επισημάνει η S&P, αν η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέψει στη κυβέρνηση να βάλει σε σταθεροποιητική τροχιά το χρέος της.
Προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο υποβάθμισης και της Πορτογαλίας από το επίπεδο "Α-", εξέδωσε ο S&P αρχές Δεκεμβρίου, επικαλούμενος την πιθανότητα προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξής που έχει συσταθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης