Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφιερώματα στον ξένο Τύπο για την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα

Αφιερώματα στον ξένο Τύπο για την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα
Παρόλες τις αντιδράσεις που έχει αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, χτες με πλειοψηφία 156 υπέρ, και 142 κατά, κατάφερε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2011. Με αυτούς τους προλόγους ξεκινούν τα αφιερώματα τους τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης για την Ελλάδα σήμερα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το ύψος της λιτότητας που φέρει ο νέος προϋπολογισμός της χώρας.
Με περικοπές στους κλάδους υγείας και άμυνας, καθώς και με αύξηση των φόρων κατανάλωσης, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 5 δις. ευρώ, ώστε να επιβεβαιώσει ότι θα λάβει την τέταρτη δόση του δανείου των 110 δις. ευρώ το Μάρτιο.
«Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, και το 2013 απαλλαγή από το Μνημόνιο. Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι δε θα δοθεί στους κερδοσκόπους και τους οίκους αξιολόγησης η ευχαρίστηση της επιβεβαίωσης.
Στην Ελλάδα θα συνεχιστεί η ύφεση και το 2011, με την οικονομία να παράγει 228,4 δις. ευρώ, ενώ το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 17 δις. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μία από τις μεγάλες ανησυχίες είναι ότι την ερχόμενη χρονιά το χρέος θα ανέβει κοντά στο 150% από 127% του ΑΕΠ το 2009.
«Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα δοθεί ώθηση στην οικονομία της υπερχρεωμένης χώρας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση. Πολλές δομές της ελληνικής οικονομίας έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του ’50 και του ’60. Αποτέλεσμα αυτών των δομών ήταν ο μειωμένος ανταγωνισμός, ο οποίος είναι και μια από τις κύριες αιτίες για την υπερχρέωση της χώρας. Μερικοί κανόνες προέρχονται ακόμα από την εποχή των συντεχνιών. Έτσι περίπου 160 επαγγέλματα, από αυτό του φαρμακοποιού μέχρι της κομμώτριας, είναι αυστηρά καθορισμένα. Σχεδόν δεν υπάρχει ανταγωνισμός στους τομείς αυτούς».
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης άφησαν πολύ χώρο στα δημοσιεύματα τους σχετικά με τις αντιδράσεις των συνδικάτων, επισημαίνοντας ότι οι απεργίες των μέσων μεταφοράς έχουν παραλύσει την πρωτεύουσα.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, έξω από τη Βουλή, υπήρξε «ειρηνική διαμαρτυρία από τα δύο μεγάλα συνδικάτα». Ζητούσαν «απαγόρευση των απολύσεων και διαγραφή του χρέους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης