Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marcuard's Market: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και τα δύο σενάρια των αγορών

Marcuard's Market: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και τα δύο σενάρια των αγορών
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Marcuard's Market στο τελευταίο σημείωμα της στο οποίο επιχειρεί μία μικρή ανασκόπηση των κινήσεων της αγοράς και των αρχών τους τελευταίους μήνες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι κυβερνήσεις δε θα πρέπει να παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς της αγοράς, καθώς εξαιτίας των μέχρι τώρα παρεμβάσεων τα πράγματα όχι μόνο δε βελτιώνονται, αλλά αντιθέτως προκαλούν σύγχυση και νευρικότητα στην αγορά.
Η Marcuard's Market συνοψίζει τη χρονιά σε τρεις κύριες προτάσεις:
- Στην Ευρώπη, οι πολιτικοί αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς να προσαρμόσουν επιτόκια και νομισματική πολιτική κατά τις ανάγκες του κάθε κράτους – μέλους. «Ακολουθούν one-size επιτοκιακή πολιτική».
- Στις ΗΠΑ, η Fed αποφάσισε «εγωιστικά» ότι θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το επιτόκιο κοντά στο μηδέν.
- Στην Ασία, και ιδιαίτερα στην Κίνα οι αρχές χρησιμοποιούν το νόμισμα τους ώστε να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους και την εγχώρια κατανάλωση, χωρίς να ενδιαφέρονται για την παγκόσμια συναλλαγματική ισοτιμία.
Είναι σαφές ότι το ύψος των επιτοκίων παγκοσμίως και γενικότερα η νομισματική πολιτική δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ευνοώντας την λανθασμένη μεταφορά κεφαλαίων. Η χειραγώγηση των αγορών και της μεταφοράς επενδυτικών κεφαλαίων δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και το ίδιο το ευρώ, ή να προκαλέσουν καταστροφικές φούσκες, όπως αυτή των subprimes στις ΗΠΑ, σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Σε αγορές λοιπόν, που ευνοούνται οι κερδοσκόποι, η Marcuard's Market εντοπίζει δύο κατηγορίες κεφαλαίων: τους χαμένους και τους κερδισμένους.
Πρώτον, υπάρχουν αυτοί που έχουν κερδίσει από αυτές τις αποφάσεις, εξαιτίας της εύκολης μεταφοράς κεφαλαίων. Αυτά τα κεφάλαια δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στα κύρια μέταλλα, στα εμπορεύματα, στο real estate, και στις μεγάλες αγορές ομολόγων.
Δεύτερον, υπάρχουν αυτοί που έχασαν από την αβεβαιότητα στην αγορά, με κύριους αυτούς που τοποθετήθηκαν σε μετοχές και νομίσματα.
Τέλος, αξίζει εδώ να σημειωθεί πως βλέπει η Marcuard's Market την επόμενη μέρα. Υπάρχει το σενάριο της σταδιακής μείωσης της χειραγώγησης των αγορών από τις αρχές. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε μαζικές αναθεωρήσεις τοποθετήσεων με πολλές «υπερεκτιμημένες» αγορές να υποτιμόνται εν μία νυκτί (rerating). Εάν συνεχιστεί η ίδια πρακτική τότε τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να τοποθετούνται εσφαλμένα. Από μία τέτοια εξέλιξη οι αγορές εμπορευμάτων σίγουρα θα επωφεληθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης