Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM Hellas: Διατηρείται η θετική ψυχολογία στην αγορά συναλλάγματος

tags :
FXCM Hellas: Διατηρείται η θετική ψυχολογία στην αγορά συναλλάγματος
Πτωτικά κινείται το δολάριο καθώς φαίνεται ότι επικρατεί αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω των ημερών δεν υπάρχουν σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις ενώ έχουν περιοριστεί αρκετά και οι ειδήσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Σύμφωνα με την FXCM Hellas, αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, η οποία είναι η τελευταία της χρονιάς.

Λόγω της ανύπαρκτης ειδησεογραφίας, θα κάνουμε μια ανάλυση των γεγονότων που υπάρχουν και που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα.
Ο δείκτης δολαρίου πραγματοποιεί μια σταθεροποίηση λίγο χαμηλότερα από τις 81 μονάδες, έχοντας περάσει σε πλάγια τάση. Το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει να διατηρηθεί η άνοδος σε μετοχές και εμπορεύματα, κάτι το οποίο ήταν το ζητούμενο προκειμένου οι δείκτες επενδυτικής εμπιστοσύνης να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Κάτι που έχει συμβεί, αφού σε έρευνα το αντίστοιχου αμερικανικού ινστιτούτου οι επενδυτές που έχουν θετική άποψη για την αγορά αποτελούν το 80% του συνόλου.
Στην Ευρώπη παρατηρείται μια στασιμότητα όσον αφορά τις ειδήσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κατάσταση με το ευρωπαϊκό χρέος έχει βελτιωθεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο τα spreads των ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών όσο και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) κινούνται ανοδικά, ενώ οι τελευταίες δημοπρασίες ομολόγων έχουν δείξει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες έχει κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα υπάρχουν και οι προειδοποιήσεις οίκων αξιολόγησης σχετικά με την υποβάθμιση αρκετών χωρών και ενδεχομένως να υπάρξουν εκπλήξεις. Σε όλα αυτά δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη κρίση την οποία διέρχεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ. Όλη αυτή η προβληματική κατάσταση έχει ευνοήσει τόσο τη Γερμανία αλλά και την Ελβετία καθώς έχει σπρώξει κεφάλαια στο ελβετικό φράγκο το οποίο κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ελβετικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, να θεωρούνται αυτή τη στιγμή από τις ασφαλέστερες στο κόσμο.
Το ευρώ διαπραγματεύεται σε ένα εύρος μεταξύ του 1,3150 και 1,3100 με τη γενικότερη εικόνα του να είναι αρνητική καθώς δε δείχνει να έχει τη δύναμη να κινηθεί υψηλότερα. Νέο ιστορικό χαμηλό στα 1,2437 κατέγραψε χθες η ισοτιμία EUR/CHF καθώς το ελβετικό φράγκο συνεχίζει να ενισχύεται σημαντικά.

Στην Αμερική όλα στρέφονται γύρω από το πως θα επιστρέψει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Στη προσπάθεια αυτή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και τα μεγαλύτερα έχουν να κάνουν με τη βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται η αγορά κατοικίας και με την υψηλή ανεργία, η οποία είναι λίγο κάτω από το 10%. Οι επιχειρήσεις αρνούνται να προσλάβουν υπαλλήλους και η κυβέρνηση Ομπάμα έχει σχεδιάσει μια σειρά μέτρων προκειμένου να πείσει τις επιχειρήσεις να προβούν σε προσλήψεις. Ένα πρόβλημα που δεν έχει φανεί ακόμα είναι ότι η Αμερική αντιμετωπίζει και αυτή μια κρίση χρέους που αφορά τις πολιτείες της, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το Ιλινόις, το Κάνσας, η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη δε μπορούν να καλύψουν το χρέος τους και ίσως να χρειαστούν κάποιας μορφής διάσωση. Η ανεργία σε αυτές τις πολιτείες έχει χτυπήσει κόκκινο. Ένα θετικό είναι ότι μετά τη κρίση ο αμερικανός πολίτης φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση με το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης να έχει αυξηθεί σημαντικά.
Το δολάριο υποχωρεί με την ισοτιμία USD/JPY να διαπραγματεύεται στα 82,87 γεν και την ισοτιμία USD/CHF να βρίσκεται στα 0,9500. Πτωτικά κινείται και έναντι του καναδέζικου δολαρίου στα 1,0115.
Στην Αγγλία τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη με την οικονομία να μην έχει αποκτήσει τον επιθυμητό ρυθμό ανάκαμψης και να απειλείται από τον υψηλό πληθωρισμό, τις χαμηλές τιμές κατοικιών αλλά και τα μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών, τα οποία απειλούν να πατήσουν απότομα φρένο στην ανάπτυξη. Η στερλίνα καταγράφει πτώση στα 1,5400 έναντι του δολαρίου, ενώ πολύ μεγάλες πιέσεις έχει δεχθεί η ισοτιμία GBP/CHF η οποία κινείται στα 1,4660.
Οι ενέργειες των αναδυόμενων οικονομιών όπως της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων, να εφαρμόσουν πολιτικές μείωσης της ρευστότητας, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν το πληθωρισμό αλλά και να αποτρέψουν τη δημιουργία φουσκών δείχνουν δυο πράγματα. Πρώτον ότι η μεγάλη ροή των κεφαλαίων έχει στραφεί σε αυτές τις χώρες και δεύτερον οι προσπάθειες περιορισμού της ανάπτυξης ενδεχομένως να αποτελέσουν παράγοντα επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, γεγονός που δε φαίνεται να είναι ανησυχητικό.
Η μεγάλη ρευστότητα η οποία υπάρχει αλλά και η γενικότερη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας έχει προκαλέσει μια πολύ μεγάλη εκροή κεφαλαίων από το ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων και τα έχει οδηγήσει στις μετοχές και τα εμπορεύματα. Τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε νέα υψηλά έτους πραγματοποιώντας το γνωστό year end rally (ανοδικό κλείσιμο της χρονιάς), το οποίο στοχεύει στη διατήρηση του επενδυτικού συναισθήματος σε υψηλά επίπεδα αλλά και στη διαμόρφωση κερδών για τις εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων. Έτσι οι δείκτες έχουν περάσει στη καταγραφή νέου υψηλού έτους, αλλά με καταγραφή μικρών κερδών και πλάγιας τάσης.
Οι βελτίωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου αλλά και οι καλύτερες συνθήκες για τη παγκόσμια οικονομία, έχουν ευνοήσει το πετρέλαιο το οποίο διαπραγματεύεται στα 90,50 δολάρια, έχοντας σημειώσει μια αξιόλογη ανοδική κίνηση. Ο χρυσός μετά τη καταγραφή ιστορικού υψηλού και παρά την αδυναμία του δολαρίου διαπραγματεύεται στα 1385 δολάρια, έχοντας ταλαιπωρηθεί αρκετά από τις ρευστοποιήσεις επενδυτικών κεφαλαίων με σκοπό να καταγράψουν τα σημαντικά κέρδη τους.
Τέλος δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα του γεωπολιτικού ρίσκου που έχει ανακύψει στη Κορέα. Αν και γίνονται προσπάθειες να μην υπάρξει γενικευμένη αντίδραση που θα πάγωνε τις αγορές, δε μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι, δεδομένου και του παρελθόντος των δυο χωρών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης