Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε αναδυόμενες και «ανεπτυγμένες» οικονομίες

Fitch:  Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε αναδυόμενες και «ανεπτυγμένες» οικονομίες
Ολοένα και μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των αναδυόμενων και των ανεπτυγμένων(;) χωρών, όπως επιβεβαιώνει και ανάλογη έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η φερεγγυότητα των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης χει υποβληθεί στο μεγαλύτερο έλεγχο της αγοράς και σε πίεση για χρηματοδότηση. Ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη της ζώνης του ευρώ είναι πιο ισχυρά από ότι δείχνουν τα επίπεδα κινδύνου τιμολόγησης, εν τούτοις, ο οίκος Fitch επιμένει στον συστημικό χαρακτήρα της κρίσης, εφόσον αντανακλά ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ευρώ και για τις «ειδικές» αδυναμίες κάθε χώρας-μέλους. Μέχρι η οικονομική ανάκαμψη να είναι σίγουρη, κυρίως στα περιφερειακά ευρωπαϊκά κράτη, η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών και στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών θα παραμείνει εύθραυστη και τα πιστωτικά προφίλ θα «διαβρωθούν» περαιτέρω…
Η αστάθεια στις αγορές είναι φυσικό επόμενο.
Ωστόσο, αντίθετα με τον «κοινό τόπο» των αναδυόμενων αγορών, η Fitch αναμένει ότι Ευρωζώνη θα τα βγάλει πέρα και δεν θα χωρίσει μετά από συστηματική αθέτηση χρέους, ούτε θα μετεξελιχθεί σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Επιπλέον, η μακροοικονομική αστάθεια, κυρίως στις περιφερειακές οικονομίες, έχει αρχίσει να «αντιδρά» απέναντι στην εξοικονόμηση των ιδιωτικών και δημόσιων πόρων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, που απορρέει από την συγκράτηση των μισθών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Εν αντιθέσει, η οικονομία των αναδυόμενων αγορών εκτιμάται να έχει ενισχυθεί κατά 3 φορές το ποσοστό των ανεπτυγμένων στη διάρκεια του 2010, τη στιγμή που τα δημοσιονομικά τους μπαίνουν σε τροχιά βελτίωσης. Η εισροές κεφαλαίου στις γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες (Ασία, Λατινική Αμερική) «προτείνουν» πολιτικά ρίσκα, με σεβασμό στην νομισματική και συναλλαγματική πολιτική, καθώς και στη δυναμική πληθωρισμού, όσον αφορά τα περιουσιακά και τα καταναλωτικά προϊόντα. Εν τούτοις, παρά τις όποιες προκλήσεις και τις αβέβαιες οικονομικές και πιστωτικές προοπτικές για τις «ισχυρές» οικονομίες, το outlook των αναδυόμενων αγορών είναι ευρέως θετικό.
Υπενθυμίζονται σαφώς οι ραγδαίες υποβαθμίσεις των ήδη ανεπτυγμένων χωρών και από του τρεις οίκους…
Αντίθετα με το ανάμεικτο φόντο, η παγκόσμια οικονομία το 2010 απέδειξε ότι είναι πιο ισχυρή από ότι η Fitch ανέμενε, σύμφωνα με δημοσίευμά της τον Ιούνιο στο «Sovereign Review and Outlook». Σε ετήσια βάση, αναμένεται άνοδός της κατά 3,4%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 3,1%. Η καλύτερη των εκτιμήσεων κατάληξη για το 2010 αντανακλά την ανάκτηση της ισχύος της ζώνης του ευρώ, καθώς και περαιτέρω θετικές αναθεωρήσεις για την αναδυόμενη Ασία και τη Λατινική Αμερική, κατά κύριο λόγο.
Η Fitch πιστεύει ότι  η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχτεί ευρέως σύμφωνα με τον προ της κρίσης ρυθμό (λίγο πάνω από 3%) με τις προβλέψεις για επιβράδυνση στην Ευρώπη και την Ιαπωνία να αντισταθμίζονται από την ταχύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη ισχυρή επίδοση των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης