Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eπιβραδύνεται η απεξάρτηση των τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ

Eπιβραδύνεται η απεξάρτηση των τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ
Ακόμη βραδύτερα προχωρά η απεξάρτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έγινε την τελευταία εβδομάδα, καθώς η ΕΚΤ προχώρησε στην «απόσυρση» περίπου 25 δις. ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, αν και οι αδυναμίες εύρεσης ρευστότητας παραμένουν στο σύστημα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, οι τράπεζες δανείστηκαν μόλις 20,6 δις. ευρώ μέσω του προγράμματος παροχής ρευστότητας διάρκειας 13 ημερών. Στα 3μηνα προγράμματα οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείστηκαν περί τα 104 δις. ευρώ, κατά τη δημοπρασία που έγινε την Πέμπτη.
Το αποτέλεσμα, σε γενικές γραμμές ήταν μέτριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς η καθαρή μείωση του ποσού της ρευστότητας της ΕΚΤ στο σύστημα δείχνει τη βραδύτητα της προόδου του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη ζώνη του ευρώ και την καθυστέρηση σε πιο κανονικές συνθήκες λειτουργίας.
Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, η ΕΚΤ άρχισε να ενισχύει τη ρευστότητα των τραπεζών για περιόδους έως ένα έτος. Φέτος, έχει επιτυχώς προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα διάρκειας 12-μηνών και 6- μηνών, μέσω προγραμμάτων που έχουν δεχτεί σκληρή κριτική από μερίδα των μελών του ΔΣ. Όσο όμως οι εντάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα που μπορεί να αφήσουν τον κλάδο χωρίς ρευστότητα.
"Η στρατηγική εξόδου προχωρεί με πολύ βραδύτερο ρυθμό απ 'ότι θα προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες, δήλωσε ο Nick Matthews, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland.
Τα προγράμματα της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας χρησιμοποιούνται κυρίως από τράπεζες των χωρών στην περιφέρεια της ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, καθώς αυτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Αξίζει εδώ μάλιστα να σημειωθεί ότι οι ιρλανδικές τράπεζες είχαν απορροφήσει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής παροχής της ΕΚΤ, όταν η χώρα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης