Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 100 δολάρια βλέπουν το αργό οι αναλυτές - Στο +15% από την αρχή του έτους

Στα 100 δολάρια βλέπουν το αργό οι αναλυτές - Στο +15% από την αρχή του έτους
Στα 100 δολάρια βλέπουν να οδεύει το αργό οι αναλυτές, καθώς τα αποθέματα του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.
Η αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, έχει οδηγήσει τα αποθέματα να μειωθούν από την αρχή του Δεκεμβρίου κατά 9,2%, την ίδια ώρα που το αργό βρίσκεται σε υψηλά 2 ετών, ήτοι πάνω από τα 91,5 δολάρια. Από την αρχή του έτους ο «μαύρος χρυσός» έχει κερδίσει πάνω από 15%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο επόμενος στόχος των αγορών για το αμερικανικό αργό είναι τα 93,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν την τιμή του αργού πάνω από τα 100 δολάρια. Υπενθυμίζεται εδώ ότι από τα χαμηλά έτους του Μαΐου, το αργό έχει σημειώσει άνοδο άνω του 40%.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει γεννήσει νέες ανησυχίες για πιθανό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των οικονομιών των πετρελαιοεισαγωγών χωρών. Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας, του πέμπτου μεγαλύτερου αγοραστή αργού πετρελαίου στον πλανήτη, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πληθωριστικές πιέσεις του χρόνου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Μπάνρι Καέιντα είπε ότι «συνειδητοποίησα κι εγώ ότι ακριβαίνει πολύ. Πρέπει να το παρακολουθούμε» (η Ιαπωνία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος, παγκοσμίως, αγοραστής πετρελαίου). Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε, στον δικτυακό τόπο της κεντρικής κινεζικής τράπεζας People΄s Bank of China και η οποία επικαλείται τον υποδιοικητή της Χου Σιαολιάν, σημειώνεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται και αναμένεται άνοδος του πληθωρισμού (η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου στον πλανήτη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης