Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στηρίζει τα ευρωπαϊκά ομόλογα η ΕΚΤ - Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι αγορές την προηγούμενη εβδομάδα

tags :
Στηρίζει τα ευρωπαϊκά ομόλογα η ΕΚΤ - Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι αγορές την προηγούμενη εβδομάδα
Μεγαλύτερη ήταν η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα στην αγορά ομολόγων της Ευρώπης, καθώς οι πιέσεις στα spreads της αδύναμης περιφέρειας συνεχίστηκαν και τις τελευταίες ημέρες του έτους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι αγορές ομολόγων αυξήθηκαν στα 1,1 δις. ευρώ την εβδομάδα των Χριστουγέννων, από 603 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα. Η ανακοίνωση προκάλεσε εικασίες ότι η ΕΚΤ είχε την πρόθεση να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων.
Η κίνηση όμως αυτή δείχνει πως η ΕΚΤ έχει αναγκαστεί να δράσει για να αποτρέψει την αύξηση του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων, αναφέρουν οι αναλυτές, καθώς έρχονται μία μόλις εβδομάδα μετά την επιβράδυνση των αγορών από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.
Ο στόχος της ΕΚΤ δεν είναι να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις και να υπάρξουν προβλήματα στη χάραξη πολιτικής, αλλά να βοηθήσει τις κυβερνήσεις, δήλωσε ο Jürgen Stark, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung το Σαββατοκύριακο.
Η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει τα ομόλογα το Μάιο, στο απόγειο της κρίσης στην ευρωζώνη. Μετά από εβδομαδιαίες αγορές αξίας 10 δισ. ευρώ και άνω, ο ρυθμός είχε μειωθεί. Όμως, στις αρχές Δεκεμβρίου το πρόγραμμα επαναδραστηριοποιήθηκε αν και ακόμη δεν έχει φτάσει στην αρχική του κλίμακα. Οι συνολικές αγορές έχουν ήδη φτάσει 73,5 δις. ευρώ, ενώ παράλληλα η ΕΚΤ επιδιώκει την απορρόφηση τους από το σύστημα ώστε να μην εξελιχθούν πληθωριστικές τάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης