Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 60 δισ. ευρώ οι προσφορές των τραπεζών στην ΕΚΤ

Στα 60 δισ. ευρώ οι προσφορές των τραπεζών στην ΕΚΤ
Αποτυγχάνει η ΕΚΤ να απορροφήσει και πάλι κεφάλαια που έχουν διατεθεί για την αγορά κρατικών ομολόγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ προσπάθησε να επανασυγκεντρώσει τα κεφάλαια που διοχέτευσε στις αγορές μέσω τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα, χωρίς όμως επιτυχία. Η ΕΚΤ υπολόγιζε στην απορρόφηση κεφαλαίων ύψους 73,5 δις ευρώ από το ευρωσύστημα, όμως οι τράπεζες της ευρωζώνης πρόσφεραν μόλις 60 δις ευρώ.
Τα τραπεζικά ιδρύματα των χωρών της ζώνης του ευρώ είναι πρόθυμα να επιστρέψουν τα κεφάλαια στην ΕΚΤ αλλά βρίσκονται υπό το καθεστώς έντονης πίεσης για να εμφανίσουν ικανοποιητικούς δείκτες ρευστότητας στο κλείσιμο των βιβλίων τους για το τέλος του έτους.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτυγχάνει να πάρει πίσω τα χρήματα που δαπάνησε για την αγορά κρατικών ομολόγων.
Σ' αυτό που ήλπιζε και ελπίζει ακόμα η ΕΚΤ είναι η λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων για να στηριχθούν οι εθνικές οικονομίες. Όταν είχε σχεδόν αποφασιστεί αυτό, η κρίση χρέους έπληξε και την Ιρλανδία και η ΕΚΤ έκανε πίσω. Ως επί το πλείστον αγοράζει ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα, καθώς η Πορτογαλία είναι ο επόμενος στόχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης