Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση των επιχειρηματικών δανείων κατά 11 δις στην ευρωζώνη το Νοέμβριο

Αύξηση των επιχειρηματικών δανείων κατά 11 δις στην ευρωζώνη το Νοέμβριο
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν ότι τα τραπεζικά ιδρύματα των χωρών της ευρωζώνης αύξησαν κατά 0,2% την παροχή δανείων σε εταιρείες και επιχειρήσεις τον Νοέμβριο.
Πρόκειται για πλήρη αναστροφή του κλίματος στην προσεκτική -πια- πολιτική της πιστωτικής επέκτασης από την οποία φαίνεται πως πλέον βγαίνουν κερδισμένα τα επιχειρηματικά δάνεια. Τον Οκτώβριο ο δανεισμός των τραπεζών στην ευρωζώνη είχε μειωθεί κατά 10 δις ευρώ μηνιαίως συγκριτικά με τον Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου, τα πράγματα εξισορροπούνται καθώς η μηνιαία αύξηση των συναφθέντων εταιρικών δανείων αυξήθηκε κατά 11 δις ευρώ σε απόλυτη τιμή. Ξεπέρασε δηλαδή και το συνολικό δανεισμό του Σεπτέμβριο, δείχνοντας ότι οι τράπεζες του ευρωσυστήματος οδεύουν προς την ανάκαμψη.
Πράγματι, οι διεθνείς αναλυτές διακρίνουν μεγαλύτερη βούληση στις τράπεζες να δανείσουν. Το ανησυχητικό, ωστόσο, στοιχείο είναι ότι οι μεγάλες βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις με εκτόπισμα συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του δανεισμού επειδή οι τράπεζες αισθάνονται ασφάλεια να τις τροφοδοτήσουν με ρευστό χρήμα. Αυτό όμως γίνεται εις βάρος των μικροεπιχειρήσεων, των οποίων η δανειοδότηση υστερεί με αποτέλεσμα να επιζητούν διακαώς τη ρευστότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης