Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νέα απειλή εξ ανατολής – Τι συμβαίνει με την άνοδο του κινεζικού πλούτου;

 ΗΠΑ: Νέα απειλή εξ ανατολής – Τι συμβαίνει με την άνοδο του κινεζικού πλούτου;
Κύκλοι φημολογιών εγείρονται γύρω από την θέση ότι ο κινεζικός πλούτος πρόκειται να ξεπεράσει τον αμερικανικό. Σύμφωνα με τον Ed Lazear, καθηγητή οικονομικών στο Stanford University, ο μέσος Κινέζος, σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες αναμένεται να υπερβεί τον πλούτο του μέσου Αμερικάνου.
«Ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός, αν η πολιτική που ακολουθείται για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στις ΗΠΑ δεν κατορθώσει να επαναφέρει τα ποσοστά ανάπτυξης, εν αντιθέσει με τις πολιτικές που στοχεύουν σε βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη διαστήματος εξαμήνου», επισήμανε ο Lazear, καθηγητής, αλλά και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου του Προέδρου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπό τον George W. Bush. Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι αναμένεται να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο της οικονομικής κλίμακας σε 27 χρόνια, αν ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθήσει να βρίσκεται στα σημερινά επίπεδα, διατείνεται ο ίδιος, χωρίς ωστόσο, να εξηγεί το χρονικό διάστημα ή τους υπολογισμούς του εν γένει.…
Και ενώ όλοι επαινούν την Κίνα και κινδυνολογούν για ένα καταστροφολογικό τοπίο για τις ανεπτυγμένες -ως τώρα- οικονομίες, υπάρχει και η απέναντι όχθη η οποία υποστηρίζει ότι η Κίνα θα είναι ανάμεσα στις χειρότερες οικονομίες για το 2011. Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη, ενώ οι επενδυτικοί κύκλοι «μαζεύονται» πιο έντονα από ποτέ στο… καβούκι τους.
Η λύση για να ξεφύγει του ανταγωνισμού η αμερικανική οικονομία είναι μονόδρομος. Χαμηλά επιτόκια, τακτοποίηση των δημοσιονομικών θεμάτων, χαμηλά έξοδα, καθώς και θετικό κλίμα για την επιχειρηματικότητα και την επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο συνθέτουν το «αναγεννησιακό» μοτίβο, πάνω στο οποίο οφείλει να εναποθέσει το μέλλον της η Αμερική.
Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά, ελλείψει κρατικού καπιταλισμού, περιβάλλουν σύμφωνα με τον Lazear την ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας. Φαίνεται πως η απομάκρυνση από σκηνικά… κρατικού προστατευτισμού, ήταν αυτή που έδωσε ώθηση στις ασιατικές οικονομίες, έτσι ώστε να απειλούν τις σημαντικότερες αγορές παγκοσμίως.

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης