Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίγες ώρες έμειναν για το 2011 και το εσθονικό ευρώ!

Λίγες ώρες έμειναν για το 2011 και το εσθονικό ευρώ!
Στους κόλπους της ευρωζώνης εντάσσεται από αύριο, 1η Ιαονυαρίου 2011, η Εσθονία. Η χώρα της Βαλτικής μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσε την εσθονική κορώνα και πληρούσε τις οικονομικές προϋποθέσεις να ενταχθεί στον... κλειστό κύκλο των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ, αλλά ακολουθούσε μέχρι τώρα πολιτική χρήσης της κορώνας.
Η Εσθονία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση -και το ΝΑΤΟ- το 2004 και γίνεται η πρώτη χώρα της Βαλτικής που εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ, ξεπερνώντας σ' αυτόν τον... άτυπο ανταγωνισμό τις Λετονία και Λιθουανία. Οι Λετονοί προετοιμάζονται για να ενταχθούν την Πρωτοχρονιά του 2012 ενώ οι Λιθουανοί στρέφουν το βλέμμα τους στο 2014.
Όπως και το 2002 στην Ελλάδα, έτσι και στην Εσθονία για 15 ημέρες οι πολίτες της χώρας θα έχουν δικαίωμα να συναλλάσσονται και με τα δύο νομίσματα. Η αλλαγή νομίσματος θα μπορεί να γίνει χωρίς τραπεζική χρέωση μέχρι και το τέλος του 2011.
Οι νέοι σε ηλικία Εσθονοί ανυπομονούν για την ένταξή τους στη ζώνη του ευρώ και τις τελευταίες ημέρες συνοστίζονται έξω από τις τράπεζες της χώρας για να ανταλλάξουν τις κορώνες τους με ευρώ. H ισοτιμία ορίζεται ως 1 ευρώ για 15.6466 εσθονικές κορώνες. Προβληματισμένοι, στον αντίποδα, παρουσιάζονται οι συνταξιούχοι.
O πρωθυπουργός της, Andrus Ansip δηλώνει ότι η χώρα του χρειαζόταν ένα σταθερό νόμισμα.
Η Εσθονία γίνεται η 17η χώρα που χρησιμοποιεί το ευρώ.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης