Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δίνουν 20% πιθανότητα στο ευρώ να αντέξει...

Δίνουν 20% πιθανότητα στο ευρώ να αντέξει...
Το κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών της Μεγάλης Βρετανίας, γνωστό ως CEBR, δίνει στο ευρώ πιθανότητες "μία στις πέντε" για να αντέξει και να παραμείνει στην τωρινή μορφή του σε δέκα χρόνια από τώρα.

Ο λόγος αυτής της καθ' όλα απαισιόδοξης πρόβλεψης για το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έγκειται, σύμφωνα με τους Βρετανούς αναλυτές, στην ανισορροπία ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.
"Το ευρώ μπορεί να λυγίσει στο μέλλον σε τέτοιο βαθμό που οι πολιτικοί των χωρών της ευρωζώνης ίσως να μην μπορέσουν καν να αντιδράσουν", εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του CEBR, Douglas McWilliams.
Σύμφωνα με τον McWilliams, η Ελλάδα και η Ιρλανδία κατέστησαν χρήσιμα παραδείγματα που σήμερα αποδεικνύουν την απροθυμία της Γερμανίας να δεχτεί επ' άπειρον αλόγιστες δημοσιονομικές εκτροπές των εταίρων της στη νομισματική ένωση.
Το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών εκτιμά ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα χρειαστούν συνολική αναχρηματοδότηση του χρέους τους ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι την άνοιξη, τα οποία προφανώς και πρέπει να εξασφαλίσουν μέσω -εκτεταμένων, όπως είναι φανερό- δημοπρασιών ομολόγων.
O McWilliams δεν αποκλείει να δημιουργηθούν νέες δημοσιονομικές αρρυθμίες στο ερχόμενο διάστημα αν το ευρώ μείνει το ίδιο ισχυρό, σύμφωνα με τις επιταγές της "ατμομηχανής" Γερμανίας.
Άλλωστε, όπως δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ, "το ευρώ είναι το κλειδί της ευημερίας της Γερμανίας", όμως είναι αμφίβολο αν οι ασθενέστερες χώρες της ευρωζώνης μπορέσουν να το χειριστούν.
Ο McWilliams θεωρεί ότι το "φάρμακο" δεν είναι ο εκάστοτε μηχανισμός στήριξης αλλά η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Πρέπει να έχουν όμως στο νου τους οι χώρες ότι όταν -αν και εφόσον- ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές τους για να στηρίξουν το ισχυρό νόμισμα που διαθέτουν, θα βρουν απέναντί τους ένα σύμμαχό τους, τη Γερμανία, ως ανταγωνιστή στις αγορές.
"Δίνω πιθανότητες μόνο μία στις πέντε στο ευρώ να παραμείνει στην παρούσα μορφή τους στα επόμενα δέκα χρόνια. Αν τα καταφέρει και αντέξει ωστόσο, δεν αποκλείω να φτάσει στο μέλλον σε ισοτιμία "ένα προς ένα" με το δολάριο", τονίζει συμπερασματικά ο διευθύνων σύμβουλος του CEBR.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης