Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγαλύτερη ανατίμηση αναμένουν φέτος στο γουάν οι αναλυτές

Μεγαλύτερη ανατίμηση αναμένουν φέτος στο γουάν οι αναλυτές
Μεγαλύτερη ανατίμηση αναμένουν φέτος στο γουάν οι αναλυτές, ύστερα από τα επίπεδα του 6,6 γουαν/δολάριο που έφτασε το 2010, απόρροια της απόφασης της κυβέρνησης της Κίνας να επαναδιαμορφώσει την ισοτιμία του νομίσματος της.
Η Κίνα στην προσπάθεια της να βάλει φρένο στις εισροές κεφαλαίων που πυροδοτούν τον πληθωρισμό σε μία διαρκώς αυξανόμενη οικονομία, ανατίμησε κατά 3,6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους το νόμισμα της, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ακόμη μία ανατίμηση για το νέο έτος. Σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan το γουάν θα αυξηθεί κατά 4,6% έναντι του δολαρίου, ενώ ING Groep NV και HSBC Holdings θεωρούν ότι θα υπάρξει ανατίμηση της τάξεως του 3,8% στα 6,35 γουαν/δολάριο.
Οι κινεζικές αρχές φαίνεται ότι κινούνται με «χειρουργικές» κινήσεις αναφέρουν οι αναλυτές. Δε θέλουν να προχωρήσουν σε μία βίαιη ανατίμηση που μπορεί να προσελκύσει κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά θέλουν να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτηση σε μία ισορροπία με τις τιμές καταναλωτή.
Το γουάν είναι ακόμη το νόμισμα με τις μεγαλύτερες αποδόσεις ανάμεσα στα υπόλοιπα νομίσματα των κυρίαρχων αναπτυσσόμενων χωρών. Μάλιστα, η δυναμική αυτή, λόγω της χειραγώγησης του από τις κινεζικές αρχές θα συνεχιστεί και το νέο έτος, καθώς οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απόδοση 5,1%, έναντι πτώσης 2,4% στο real Βραζιλίας, αύξησης 4,1% στη rupee Ινδίας και μόλις 0,7% στο ρούβλι Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης