Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κρίσιμο το 2011 για την κρίση χρέους στην ΕΕ - Μάχη πιστωτών - οφειλετών

FT: Κρίσιμο το 2011 για την κρίση χρέους στην ΕΕ - Μάχη πιστωτών - οφειλετών
Κρίσιμους θεωρούν τους επόμενους μήνες οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το πώς θα εξελιχθεί η κρίση χρέους που ξεκίνησε να εμφανίζεται από την Ελλάδα και σταδιακά έχει επηρεάσει σχεδόν ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.
Το 2011 θα είναι έτος μαχών μεταξύ των πιστωτών και των οφειλετών, αναφέρει ανάλυση της εφημερίδας Financial Times, αναφέροντας ότι  ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Κένεθ Ρογκόφ αναφέρει ότι "ένα κύμα κρίσης κρατικού χρέους ακολουθεί μετά από λίγα χρόνια ένα κύμα τραπεζικών κρίσεων". Ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης στο δυτικό κόσμο είναι συστημικός, αλλά το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στο 2011. Φέτος δηλαδή θα κριθεί για το αν το πρόβλημα θα είναι δυνατό να περιοριστεί ή θα επεκταθεί και στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης.
Στην ίδια λογική βρίσκεται και ο αναλυτής της Citigroup, Ματ Κινγκ, ο οποίος βλέπει "μάχες μεταξύ των πιστωτών και των οφειλετών". Οι επόμενοι μήνες πιθανόν θα είναι ζωτικής σημασίας, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρωζώνη θα ζητήσουν να δανεισθούν από τις αγορές μεγάλα ποσά, ενώ μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης θα έχουν και οι επιχειρήσεις από τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, που περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. "Οι δημοπρασίες των ισπανικών ομολόγων θα είναι στο επίκεντρο το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς", τονίζει ο Κίνγκ.
Τη σημασία του τραπεζικού κλάδου στα ποσοστά κρατικού χρέους επισημαίνει η Deutsche Bank, η οποία εκτιμά ότι από τα 1,3 τρις. ευρώ τραπεζικού χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί την επόμενη τριετία, τα 700 δις. ευρώ αφορούν χρέη τραπεζών χωρών της περιφέρειας και κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας - 280 δις. ευρώ για κάθε μία χώρα. Το στέλεχος της Deutsche Bank κ. Τζιμ Ριντ χρησιμοποιεί την περίπτωση της Ιρλανδίας για να δείξει ότι ο τραπεζικός τομέας έχει συστημική σημασία για κάθε χώρα, προτείνοντας να λαμβάνεται υπόψη μαζί με το χρέος των Κυβερνήσεων και το χρέος των τραπεζών. Αυτό οδηγεί σε ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ της τάξης του 150% έως 200% στην Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία, την κεντρική και την περιφερειακή Ευρώπη, ποσοστά που είναι υψηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα 15 χρόνια και πιθανόν σε σχέση με όλο τον 20ο αιώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης