Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Εάν δε δράσει η Ευρώπη το ευρώ θα ... εξαφανιστεί

Stiglitz: Εάν δε δράσει η Ευρώπη το ευρώ θα ... εξαφανιστεί
Την «εξαφάνιση» του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος βλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν στη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη διασφάλιση της σταθερότητάς του σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο νομπελίστας οικονομολόγος επικρίνει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, επισημαίνοντας ότι μπορούν να προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση στις αδύναμες χώρες. “Δίχως τις απαραίτητες πολιτικές για την επίτευξη ισορροπίας, το ευρώ μπορεί να μην κατορθώσει να επιβιώσει”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
“Η δημοσιονομική κατάσταση μεγαλύτερων χωρών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο”, προσθέτει. «Η σοβαρότερη απειλή είναι αυτή του κύματος λιτότητας που εξαπλώνεται στον κόσμο, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ειδικότερα, καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία δημιουργήθηκαν από τη μεγάλη ύφεση, σημειώνει ο οικονομολόγος προβλέποντας ότι «η επιβράδυνση στην Ευρώπη θα οξύνει την επιβράδυνση στις ΗΠΑ και το αντίθετο».
«Η αβεβαιότητα είναι η ίδια με αυτήν που επικρατούσε πριν από έξι μήνες. Τότε γνωρίζαμε ότι η Ιρλανδία θα κλονιζόταν από μια βίαιη κρίση. Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της ευρωζώνης», επισημαίνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος.
Επιπλέον, προειδοποιεί ότι η κατάσταση «παραμένει επισφαλής», μολονότι «η Ισπανία είχε την τύχη να μπει στην κρίση με δημοσιονομικό πλεόνασμα και χαμηλό ποσοστό χρέους σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της», ενώ η Ιταλία, «η οποία είναι πολύ χρεωμένη, μπόρεσε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης