Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκίνησαν οι φήμες για αναδιάρθρωση χρέους και για την Ιρλανδία

Ξεκίνησαν οι φήμες για αναδιάρθρωση χρέους και για την Ιρλανδία
Σκεπτικισμός επικρατεί στην αγορά για το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, ενόψει μάλιστα και της πρώτης δόσης του δανείου των 85 δις. ευρώ που θα λάβει η χώρα την ερχόμενη εβδομάδα, με την αγορά να έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλεί μελλοντικές δυσκολίες της χώρας να αποπληρώσει τα δάνεια της.
Αν και ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι σε περίπτωση που η χώρα του προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους θα ήταν καταστροφικό για την Ιρλανδία, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η χώρα δε θα αποφύγει μία τέτοια απόφαση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Νοέμβριο η Ιρλανδία έκανε χρήση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, εγκρίνοντας το ποσό των 85 δις. ευρώ.
«Εάν η κυβέρνηση δεν διαθέσει άμεσα το ποσό των 10 δις. Ευρώ στις τράπεζες, τότε ολόκληρο το πακέτο θα είναι ανώφελο», τονίζουν οι αναλυτές της NCB Stockbrokers στο Δουβλίνο. Εάν το πακέτο προς τις τράπεζες φανεί εξαρχής αναποτελεσματικό, τότε η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους θα φαίνεται αναπόφευκτη, προσθέτουν οι αναλυτές.
Τα spread των ιρλανδικών ομολόγων έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στα επίπεδα 6 φορές υψηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας από την ημέρα που εγκρίθηκε το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας στις 28 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, διπλασίάστηκε το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας που ζητούν οι επενδυτές, ενώ η CMA θέτει τις πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας στο 40%.
Η αγορά φαίνεται ότι προεξοφλεί την πιθανότητα η Ιρλανδία να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, αναφέρει ο Michiel de Bruin της F&C Netherlands, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν είχε εξαλειφθεί αυτή η πιθανότητα, ακόμη και αν η Ιρλανδία ζήτησε βοήθεια.
Ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, David McWilliams, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι εάν η Ιρλανδία θέλει πραγματικά να σωθεί, θα πρέπει να αποδεσμεύσει το κράτος από τις τράπεζες. Υπάρχει μία σύνδεση που προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο McWilliams ουσιαστικά ταυτίζεται με τις απόψεις του μεγαλοεπενδυτή George Soros, ο οποίος έχει ήδη αναφέρει ότι οι κάτοχοι ομολόγων των αφερέγγυων τραπεζών προστατεύονται εις βάρος των φορολογούμενων, λόγω του φόβου για ξέσπασμα μίας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό είναι πολιτικά απαράδεκτο. Οι αγoρές το είδαν αυτό, και γι αυτό η διάσωση της Ιρλανδίας δεν ανακούφισε κανέναν.
Το χρέος της Ιρλανδίας αναμένεται να φτάσει τρο 125% το 2013 από το 25% που βρισκόταν το 2007, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ίδια ώρα, τα χρεωλύσια που θα πρέπει να πληρώνει η χώρα μέχρι το 2014 αντιστοιχούν στο 20% των φορολογικών εσόδων, από 8% το 2009.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης