Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις προτάσεις Barnier η επιβάρυνση των κατόχων κρατικών και τραπεζικών ομολόγων

Στις προτάσεις Barnier η επιβάρυνση των κατόχων κρατικών και τραπεζικών ομολόγων
Αυτό που συζητούσαν και σχεδίαζαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί στα τέλη Νοέμβρη έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Η επιβάρυνση, δηλαδή, των κατόχων των ομολόγων στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την πλήρη αποπληρωμή τους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε τραπεζικά θέματα, Michel Barnier φέρεται να συμπεριέλαβε στις σημειώσεις και προτάσεις του για τις αλλαγές της τραπεζικής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμμετοχή των ομολογιούχων στις περιπτώσεις όπου υπάρχει διαπιστωμένο πρόβλημα.
Οι προτάσεις έχουν σκοπό, σύμφωνα με τον Barnier, να ενισχύσουν τη δυνατότητα οργανωτικής παρέμβασης από τις ευρωπαϊκές Αρχές όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο ίδιος ο Michel Barnier δήλωσε: “Πρέπει να θεσμοθετήσουμε ένα σύστημα κατάλληλα προετοιμασμένο και οχυρωμένο που θα μπορέσει με τάξη και ασφάλεια να αντιμετωπίσει ακόμα και χρεοκοπίες τραπεζών χωρίς να χρειαστεί και πάλι οι φορολογούμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πληρώσουν όλο το κόστος”.
Αυτό που επιθυμεί ο Barnier είναι η ανατροφοδότηση των τραπεζών με κεφάλαια μέσω της συμμετοχής των κατόχων κρατικών ή ιδιωτικών τραπεζικών ομολόγων. Η συνεισφορά όμως ούτε αυτή τη φορά αποσαφηνίστηκε εάν θα αφορά haircut στα ομόλογα ή θα αντιμετωπιστεί με επιμήκυνση της αποπληρωμής ομολόγων που θα έχουν ήδη ωριμάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης