Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Δεν αποφεύγουν το μηχανισμό στήριξης οι Πορτογάλοι

Deutsche Bank: Δεν αποφεύγουν το μηχανισμό στήριξης οι Πορτογάλοι
Τη βεβαιότητα ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Thomas Mayer, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle.
Το δημόσιο χρέος μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ελληνικό, ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε ότι ένα μέρος του ιδιωτικού χρέους θα επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία. Οι Πορτογάλοι θα δυσκολευτούν να αποφύγουν τον μηχανισμό στήριξης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mayer, επισημαίνοντας ότι η χρονιά που μόλις ξεκίνησε είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας για το μέλλον του ευρώ και της ευρωζώνης.
Τα τελευταία 10 χρόνια και εντός της νομισματικής ένωσης οι Πορτογάλοι αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά την ανάπτυξή τους. Το χρέος των ιδιωτών είναι υψηλότατο. Πιστεύω ότι η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χρέους της και γι΄ αυτό ενδέχεται να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, πρόσθεσε.
Όσον αφορά την Ισπανία, το στέλεχος της Deutsche Bank θεωρεί ότι η Ισπανία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη τα προβλήματά της χωρίς να χρειαστεί η αρωγή των υπολοίπων εταίρων στην ευρωζώνη. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, εάν για παράδειγμα οι ισπανικές τράπεζες έπρεπε να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση, τότε το χρέος δεν θα ξεπερνούσε και σε αυτή την περίπτωση το 75 %. Οι Ισπανοί έδειξαν ότι είναι σε θέση να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους, κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης