Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε λάθος δρόμο βαδίζει η Ευρώπη σύμφωνα με τον Joseph Stiglitz

Σε λάθος δρόμο βαδίζει η Ευρώπη σύμφωνα με τον Joseph Stiglitz
Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz αναφορικά με την προσπάθεια που κάνει η Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους.
Σύμφωνα με τον Stiglitz, η έμφαση που δίνουν τα ευρωπαϊκά κράτη στη λιτότητα και στη δημοσιονομική προσαρμογή βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.
“Είναι συνολικά λανθασμένη η έμφαση σε πολιτικές λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ακόμη αδύναμες, η ανεργία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από το 10% κατά μέσο όρο και τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που έχουν ληφθεί ως τώρα είναι σαφώς αντιπαραγωγικά. Το θέμα είναι ότι οι χώρες δεν απολαμβάνουν ισχυρά θεσμικά πλαίσια που να τις προστατεύουν και δεν είναι αυτόνομες στη λήψη μέτρων. Επειδή λοιπόν συμβαίνει αυτό χρειάζεται μια συμφωνία υγιούς συνεργασίας για να επιτύχει το ευρώ”, τονίζει ο Stiglitz.
Οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης προβαίνουν σε πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής -κατά τις επιταγές της Γερμανίας- για να μειώσουν το δημόσιο χρέους τους, μειώνουν όμως και τον και την αγορά εργασίας κάθε χώρας και συρρικνώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές, δημιουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο νέο κύκλο αβεβαιότητας που δίνει νέα ώθηση στα spreads των ομολόγων και αυξάνει εκ νέου το κόστος δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης